23.1.17

Χειμερινός μουσακάς α λα Μανόλο Χιμένεθ


Επέστρεψε στην ΑΕΚ μετά από 6 χρόνια και καλείται να μαζέψει ό,τι έχει απομείνει. Αυτό που έκανα κι εγώ χθες βράδυ δηλαδή, έχοντας στο ψυγείο μου μόνο έτοιμο μαγειρεμένο κιμά.


Όχι, δεν καταδέχθηκα να καταφύγω στην εύκολη λύση και να βράσω μακαρόνια. Ήξερα πως ο κόσμος (ο Πατέρας και τα Μικρά) θα καταλάβαιναν, θα ήταν ευχαριστημένοι. Ήθελα όμως το κάτι παραπάνω να τους ευχαριστήσω για την συμπαράσταση που μου δείχνουν όσες φορές τους έχω σερβίρει φακές και σπανακόρυζο ως εύκολη λύση.

Μου είχε λείψει και ο μουσακάς, όμως τέτοια εποχή μελιτζάνες εγώ παίρνω. Οπότε άρχισα το «χτίσιμο» με ό,τι χειμερινό υλικό βρήκα στην κουζίνα μου. Και μη νομίζετε, κάπως έτσι κατέβασε ομάδα και ο Μανόλο την Κυριακή και μια χαρά τα πήγε…


Υλικά

4 πατάτες μεγάλες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 ντομάτες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
4-5 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα, με λίγα λιπαρά
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αβγά 
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Εκτέλεση

Πατάτες: Λαδώνω, αλατοπιπερώνω τις πατάτες, τις αδειάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνω στο γκριλ για 25’-30’.

Κιμάς:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. 

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατά διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. 

Μπεσαμέλ:
Σε μια βαθιά γαβάθα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και τα χτυπάω καλά με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε, βάλτε τα στο μούλτι. Αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω το τυρί και ανακατεύω. 

Σύνθεση:
Καλύπτω τον πάτο του ταψιού με μία στρώση πατάτες. Συνεχίζω με μία στρώση μανιτάρια και κατόπιν μία με ντομάτες. Κλείνω με ακόμα μία στρώση από πατάτες και πασπαλίζω με το μισό τυρί.

Καλύπτω ομοιόμορφα με τον κιμά και τελειώνω στρώνοντας από πάνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για 45’στις αντιστάσεις στους 180°C.

-Για ακόμα μία εκδοχή χειμωνιάτικου μουσακά με μπρόκολο και γλυκοπατάτα πατήστε εδώ ενώ την κλασική του εκδοχή την έχουμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου