10.2.16

Χειμωνιάτικος μουσακάς α λα Σεμπάστιαν Λέτο



Κάτι το κρύο, κάτι οι ιώσεις που δεν λένε να ξεκουμπιστούν από το σπίτι μας, κάτι οι αντιβιώσεις που έχουν κάνει κατάληψη στα ράφια του ψυγείο μας, ναι, δεν βλέπω την ώρα και την στιγμή να έρθει το καλοκαίρι. 


Έχω επιθυμήσει ζέστη, θάλασσα, μαγιό, σαγιονάρες, καρπούζι, ροδάκινα, κολοκυθάκια, παπουτσάκια, μουσακάδες. Ειδικά το τελευταίο τριγυρνάει στη μύτη μου πολλές μέρες τώρα.

Επειδή όμως δεν μου πάει η καρδιά να αγοράσω μελιτζάνες μες τον Φεβρουάριο, αποφάσισα να ντύσω τον μουσακά μου με τα χειμωνιάτικά του: τουτέστιν μπρόκολο και γλυκοπατάτα και τον κάνω την καλύτερη μεταγραφή της χειμερινής σεζόν. Επίσης, πάνω στην λαχτάρα μου, δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι δεν έχω τα υλικά για την μπεσαμέλ, οπότε έφτιαξα μία δικιά με ό,τι είχα.

Δεν γνωρίζω αν η μεταγραφή του Σεμπάστιαν Λέτο θα αποδειχθεί εξίσου καλή για τον Παναθηναϊκό, ξέρω όμως ότι αμφότεροι έγιναν δεκτοί με τον ίδιο ενθουσιασμό και ήρθαν μες το καταχείμωνο για να φέρουν το καλοκαίρι...

Υλικά

5 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μπρόκολο μεσαίο, κομμένο σε μπουκετάκια
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτας, περασμένη από το μούλτι
1 πρέζα, πάπρικα γλυκιά
1 ξυλαράκι κανέλας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την (ψευτο)μπεσαμέλ
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
4 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
½  φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Εκτέλεση
Πατάτες: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζω τις πατάτες για 10’. Κατόπιν τις σουρώνω και τις αδειάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζω με λάδι, αλατοπιπερώνω και τις ψήνω για 20’-30’ στους 180°C.

Μπρόκολο:  Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζω το μπρόκολο 5’-6’ και το σουρώνω.

Κιμάς: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια.

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατά διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά.

Μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζω όλα τα υλικά και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν και να έχω ένα ομοιογενές μείγμα.

Σύνθεση: 

Ανακατεύω τις πατάτες, το μπρόκολο και το μισό τυρί και τα απλώνω σε ένα ταψί. Στρώνω ομοιόμορφα από πάνω τον κιμά και σκεπάζω με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο πεκορίνο και ψήνω για περίπου 30’ στους 180°C.

Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψω γιατί διαφορετικά θα διαλυθεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου