8.9.15

Μουσακάς α λα Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Από τα δικά μας προκριματικά για το Euro 2016, θα μας μείνουν τρία πράγματα: 1) ο αποκλεισμός μας, 2) το γεγονός ότι αλλάζαμε προπονητές πιο συχνά απ´ ο,τι μαγιό η Στικούδη και 3) ο on air τσακωμός του Παπασταθόπουλου με τον Άρη Γάτα μετά το ματς με την Φινλανδία.

Κι επειδή εγώ στηρίζω (γενικά, όχι μόνο για το συγκεκριμένο συμβάν) τον Σωκράτη, επέλεξα την συνταγή του μουσακά ως την πιο κατάλληλη για να πάρει το όνομά του, καθώς όπως ο Παπασταθό είναι ο αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου, έτσι και ο μουσακάς είναι ο αρχηγός της Εθνικής γαστρονομίας μας.  

Υλικά

4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
4 μελιτζάνες, πλυμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για το ψήσιμο
1/2 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας

Για την μπεσαμέλ
2 φακελάκια έτοιμης μπεσαμέλ
1 λίτρο φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 1/2 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας
Για τον κιμά
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

Απλώνω τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζω με το ελαιόλαδο, ρίχνω αλάτι και πιπέρι και τα ψήνω στο γκριλ για περίπου 30'. Επειδή ο κάθε φούρνος έχει τη δική του ένταση, προσέξτε μην αρπάξουν. 

Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κιμά: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. 

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατα διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά.

Φτιάχνω την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις, την ανακατεύω με 1/2 φλιτζάνι και την αφήνω στην άκρη. (Αν είστε επιφυλακτικοί σχετικά με την έτοιμη μπεσαμέλ, να πω πως την προτιμώ καθώς είναι εύκολη, γρήγορη και ελαφριά στην γεύση)

Σύνθεση: σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνω μια στρώση πατάτες, μία μελιτζάνες και πασπαλίζω με τυρί. Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά. Σκεπάζω με την μπεσαμέλ και την στρώνω ομοιόμορφα. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω στους 180°C στις αντιστάσεις για 40'-45'. 

Δεν κόβουμε τον μουσακά όσο είναι ζεστός γιατί θα διαλυθεί (αν πεινάτε πολύ, φάτε λίγο ψωμοτύρι και κάντε υπομονή). Ιδανικά τρώγεται χλιαρός και ακόμα ιδανικότερα, την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου