23.6.16

Πατάτες γιαχνί με κεφτεδάκια α λα Αντρές Ινιέστα



 Τι κάνεις αν σου έχουν περισσέψει ψητά κεφτεδάκια; Μπορείς να τα βουτήξεις στην σάλτσα και να τα συνοδεύσεις με ένα απλό ρύζι (δες εδώ την συνταγή). 

Αλλά μπορείς να κάνεις και ένα θεσπέσιο πιάτο! Όμως ακόμα και αν δεν σου έχουν περισσέψει, αξίζει να κάνεις την συγκεκριμένη συνταγή από την αρχή.  

Το συγκεκριμένο πιάτο παίρνει το όνομα του αρχηγού της Εθνικής Ισπανίας για δύο λόγους:
Α) γιατί είναι κορυφαίο –όπως και ο παίκτης- και
Β) γιατί (χρωματικώς) μοιάζει αρκετά με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Αν και αυτό δεν το λέμε για καλό…


Υλικά

Για τις πατάτες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
4-5 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
2-3 ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Για τα κεφτεδάκια
600 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδου περασμένα στο μούλτι
1 ντομάτα, περασμένη στο μούλτι
1 πρέζα ρίγανη, ξερή
2-3 κλωναράκια από δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
    Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Κεφτεδάκια
Βάζω σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνω το μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αν μπορείτε να το αφήσετε περισσότερο, ακόμα καλύτερα. 

Προθερμαίνω τον φούρνο στο γκριλ. Πλάθω τα κεφτεδάκια και τα βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνω για 20 λεπτά.

Γιαχνί
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τις πατάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ακόμα 5 λεπτά. Περιχύνω με την ντομάτα, αλατοπιπερώνω, ρίχνω την πάπρικα και την κανέλα, συμπληρώνω λίγο νεράκι ώστε να καλυφθούν οι πατάτες και ανακατεύω. Μόλις το φαγητό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνω την φωτιά, σκεπάζω και το αφήνω να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτω τα κεφτεδάκια και ανακατεύω κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα. Βράζω για ακόμα 20 λεπτά.

Τρώγεται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία και με μπόλικη φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου