17.6.16

Γεμιστά α λα Γκάρεθ Μπέιλ



«Τα γεμιστά της μαμάς σου είναι τα καλύτερα που έχω φάει», μου δήλωσε ο Πατέρας πριν από λίγες, έτσι, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν μίλησα. Τι να πω άλλωστε; Αφού είχε δίκιο! Το ήξερα. Το κακό ήταν ότι το ήξερε και εκείνος.  

Έτσι είπα να λάβω δράση. Πήρα ντομάτες, μελιτζάνες, μυρωδικά και άρχισα το… σκάλισμα των λαχανικών με τρομερή αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα (άλλωστε έχω μάθει από την καλύτερη!).

Όταν βγήκε το ταψί από το φούρνο, η μυρωδιά και μόνο αρκούσε για να με δικαιώσει. «Πώς σου φάνηκαν τα γεμιστά;», τον ρώτησα. «Φοβερά!» μου απάντησε με την αντίστοιχη χαρακτηριστική γκριμάτσα ικανοποίησης. Εννοείται πως δεν το προχώρησα στο «Είναι καλύτερα από της μαμάς μου;» καθώς ακολουθώ πιστά την ρήση "Δεν κάνουμε ερωτήσεις από τις οποίες μπορεί να λάβουμε απαντήσεις που δεν μας αρέσουν".

Όσο για το όνομα; Ταυτίστηκα με τον Μπέιλ, καθώς μπορεί να είναι μεγάλη παιχτούρα αλλά κούπα με την εθνική του δύσκολα θα πάρει. Ε, έτσι κι εγώ. Καλή είμαι, αλλά μέχρι να γίνω σαν την μαμά μου (στα γεμιστά) έχω δρόμο ακόμα…

Υλικά (για 10 γεμιστά)
10 ανάμεικτα λαχανικά της αρεσκείας σας (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια)
2-3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
Ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ποτήρι
1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
1 χούφτα σταφίδες
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πάπρικα

Εκτέλεση

Ανοίγω με μαχαίρι από το κάτω μέρος της ντομάτας ένα καπάκι και με την βοήθεια ενός κουταλιού βγάζω το εσωτερικό της προσεκτικά ώστε να μην την «σπάσω». Το ίδιο κάνω και με τα υπόλοιπα λαχανικά, με την διαφορά ότι προτιμώ μελιτζάνες και κολοκυθάκια να τα ανοίγω στο πλάι σαν «βαρκούλες», καθώς τα αδειάζω πιο εύκολα και στέκονται καλύτερα στο ταψί. Βάζω το περιεχόμενο των λαχανικών στο μούλτι και το χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθεί και το κρατάω στην άκρη.  

Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Ρίχνω το ρύζι, το φέρνω μια βόλτα να λαδωθεί και το σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αδειάζω το 1/3 από το μείγμα των λαχανικών. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει το ρύζι. Μετά από 4-5 λεπτά συμπληρώνω με τον δυόσμο και τις σταφίδες και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι το ρύζι να τραβήξει όλα τα υγρά. Αποσύρω από την φωτιά και αφήνω την γέμιση να κρυώσει.

Βάζω σε κάθε λαχανικό περίπου 1½ κουταλιά από την γέμιση, να φτάσει λίγο πιο πάνω από την μέση και συμπληρώνω με λίγο (μια κουταλιά της σούπας) από το πολτοποιημένο μείγμα. Τα κλείνω με τα «καπάκια» τους, τα περιχύνω με τον υπόλοιπο πολτοποιημένο χυμό λαχανικών και ρίχνω από μία κουταλιά της σούπας λάδι στο καθένα. Ανάμεσα στα λαχανικά σφηνώνω τις πατάτες, συμπληρώνω με 1 ποτήρι νερό και ψήνω στους 160°C για περίπου 2 ώρες.

Σ.σ.: Είναι το καλύτερο φαγητό της επόμενης μέρας. Στην γέμιση μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένη φέτα αλλά και κουκουνάρια ενώ για αντί για ρύζι εύκολα μπαίνει κουσκούς ή, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, κινόα. Επίσης συνοδεύστε το με μια κουταλιά γιαούρτι και δεν θα χάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου