11.4.16

Δύσκολος ο μουσακάς; Ε, όχι δα!

Από την προηγούμενη μέρα, είχα λιμπιστεί ψητές μελιτζάνες με λιωμένο τυρί (για φέτα το πήγαινα, αλλά ήμουν ανοιχτή και σε κάποιο άλλο –τυροειδές- ενδεχόμενο). Αλλά στον δρόμο για το… ταψί άλλαξα και επέκτεινα τα πλάνα μου. «Μιας και έχω ντοματίνια, δεν φτιάχνω και μια σαλτσούλα;» σκέφτηκα και πριν το πολυδιαπραγματευτώ έβραζε ήδη στο μάτι της κουζίνας. «Ε, εδώ που έφτασα θα ψήσω και λίγες πατάτες για να κάνουν μπούγιο», συνέχισα απτόητη και άρχισα το καθάρισμα.

Τι  νομίζετε, πολύ θέλει ο άνθρωπος να βρεθεί με ένα ταψί μουσακά (και μάλιστα νηστίσιμο για όσους ενδιαφέρονται) στο ταψί; Όχι βέβαια.



Υλικά
4 μελιτζάνες, πλυμένες και κομμένες σε χοντρούς κύβους
4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρούς κύβους
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Για την σάλτσα
20 ντοματίνια, πλυμένα και περασμένα από το μούλτι μαζί με 1 κονσέρβα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα, με λίγα λιπαρά
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αβγά
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Εκτέλεση:
Απλώνω μελιτζάνες, πατάτες και κρεμμύδι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνω, ραντίζω με ελαιόλαδο και ψήνω στο γκριλ για περίπου 30’-35’.

Σάλτσα: Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3’. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Ανακατεύω και μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και την αφήνω να βράσει 20’-30’ μέχρι να δέσει.

Μπεσαμέλ: σε μια βαθιά γαβάθα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και τα χτυπάω καλά με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε, βάλτε τα στο μούλτι. Αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω το τυρί και ανακατεύω.

Σύνθεση:
Αδειάζω τα λαχανικά σε ταψί και τα στρώνω. Περιχύνω με την σάλτσα (ενδεχομένως να σας περισσέψει, δεν είναι ανάγκη να την βάλετε όλη), πασπαλίζω με το μισό τυρί και ανακατεύω τα υλικά.
Απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για περίπου 45’ στους 180°C.  

Για τους λάτρεις του κλασικού, έχουμε και την κανονική συνταγή μουσακά. Γι’ αυτήν, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου