5.2.16

Tip: Τα άλλα πρόσωπα του γιαουρτιού


Στην λέξη γιαούρτι, οι περισσότεροι σκέφτονται «δίαιτα». Εγώ σκέφτομαι άλλα: πρωινό, σος, τάρτες, μπεσαμέλ, επιδόρπιο. Δίαιτα πάντως δεν σκέφτομαι… Γι’ αυτό και το κουβαδάκι του ενός κιλού βρίσκεται πάντα στο ψυγείο μας. Καλό θα ήταν να βρίσκεται και στο δικό σας, καθώς μπορεί να σας βγάλει από την δύσκολη θέση σε πολλές καταστάσεις. 


Ιδού λοιπόν, μερικές από τις άλλες μορφές που παίρνει το γιαούρτι στην κουζίνα:

Σος σαλάτας
Σε λάχανο: 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι, 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά του γλυκού μπαλσάμικο, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σε ντάκο: 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κατίκι, 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Τάρτα
Η βάση είναι: 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 αβγά. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί, αλλαντικό, μυρωδικό, λαχανικό σας κάνει όρεξη. Ανακατεύουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 30’-35’ στους 180°C. Δείτε εδώ ένα παράδειγμα.

Μαρινάδα
Κόβουμε σε μπουκιές φιλεταρισμένο κοτόπουλο, ή μπριζόλες και τις μαρινάρουμε σε μείγμα με γιαούρτι, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, λάδι και το αγαπημένο μας μυρωδικό. Ψήνουμε στο γκριλ και παίρνουμε τα εύσημα.  

Μπεσαμέλ
1 κεσεδάκι γιαούρτι, 2 αβγά, τριμμένο τυρί και έχετε την πιο γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ. Η ποσότητα είναι ενδεικτική για ένα μικρό πυρέξ. Εσείς την αυξάνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Επιδόρπιο
Με γλυκά του κουταλιού ή (και) με μέλι. Το τέλειο κλείσιμο ενός γεύματος. Οι στατιστικές μου δείχνουν πως πρόκειται για το γλυκό στο οποίο ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν. Ακόμα και εκείνοι που κάνουν δίαιτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου