Έχετε πιο ωραία μυρωδιά στο σπίτι από αυτήν του φρεσκοψημμένου ψωμιού; Αν είστε φαν και με καταλαβαίνετε, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και αν μη τι άλλο θα χορτάσετε ψωμάκι!
Υλικά
Υλικά
1 κιλό αλεύρι ζυμωτό (συγκεκριμένα χρησιμοποιώ αυτό των Μύλων Αγ. Γεωργίου)
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κουταλιά του γλυκού (κοφτή) αλάτι
3 φακελάκια ξερή μαγιά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι μείγμα σπόρων (σουσάμι, ηλιόσπορο κλπ.), προαιρετικό
Σουσάμι για πασπάλισμα, επίσης προαιρετικό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά, το μείγμα σπόρων και ανακατεύω καλά με το χέρι. Προσθέτω το λάδι και 3 1/2 με 4 ποτήρια ζεστό (όχι καυτό) νερό.
Αρχίζω το ζύμωμα, μέχρι το αλεύρι να τραβήξει όλο το νερό και να έχω μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, αν δηλαδή έχει περισσέψει αλεύρι, ρίχνω λίγο-λίγο νερό και ζυμώνω μέχρι να το πετύχω.
Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζω το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα. Αν έχετε νεύρα δε, ακόμα καλύτερα!
Ξαναβάζω τη ζύμη στην λεκάνη, την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω για 45' σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Κατόπιν, την ξαναβγάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια, την χωρίζω σε όσα κομμάτια θέλω (εγώ βγάζω 4) και ζυμώνω το καθένα σε μακρόστενο ή στρογγυλό καρβελάκι. Βάζω τα καρβελάκια σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζω με την πετσέτα και τα αφήνω για ακόμα 30'.
Τέλος, τα πασπαλίζω με σουσάμι και τα ψήνω για 35-40' στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω κάτω.
Μπείτε εδώ για να δείτε και την συνταγή για καλαμποκόψωμο
Μπείτε εδώ για να δείτε και την συνταγή για καλαμποκόψωμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου