4.1.16

Καλαμποκόψωμο με ελαιόλαδο και ρίγανη α λα Έλντερ Μπαρμπόσα



Ξεκινάμε την χρονιά με τα βασικά. Και τι πιο βασικό στη διατροφή μας από το ψωμί; Ναι οκ, είναι η εποχή του «Ξεκινάω διατροφή, κομμένο το ψωμί» αλλά μεταξύ μας τώρα, δύσκολα θα αντισταθείς -έστω και- σε μια ζεστή μπουκιά. Πόσω δε μάλλον αν είναι και από τα χεράκια σου.  Και μετά τα χθεσινά γκολ του Πορτογάλου, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «Μπαρμπόσα και ξερό ψωμί!».


Υλικά  
800 γρ. καλαμποκάλευρο
1200 γρ. αλεύρι μαλακό
3 φακελάκια μαγιά, ξερή
1 κουτάκι μπίρας, pilsner (330 ml)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από την μπίρα σε ένα μεγάλη μπολ ή λεκάνη. Ρίχνω την μπίρα, μετράω ακόμα δύο κουτάκια χλιαρό νερό και τα  προσθέτω στο μείγμα. 

Αρχίζω το ζύμωμα μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλο το υγρό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω λίγο χλιαρό νερό ακόμα. Πασπαλίζω μια καθαρή επιφάνεια με αλεύρι, μεταφέρω το ζυμάρι και συνεχίζω το ζύμωμα για 10-15 λεπτά.

Ξαναβάζω την ζύμη στο μπολ, σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος (δίπλα στο καλοριφέρ είναι ό,τι πρέπει).

Κατόπιν, ξαναβγάζω τη ζύμη από το μπολ, την χωρίζω στα τέσσερα, ζυμώνω το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και το πλάθω σε φρατζόλα και το βάζω σε ταψί στρωμένο σε χαρτί ψησίματος.

Σκεπάζω  το ταψί ξανά με την πετσέτα και αφήνω τα ψωμάκια να φουσκώσουν για ακόμα 45 λεπτά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180C  στις αντιστάσεις και ψήνω τα ψωμάκια για περίπου 40 λεπτά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου