12.4.19

Ένα brunch για όλες τις ώρες: σπανάκι με αβγά και φέτα


Είναι φορές που ένα νόστιμο φαγητό στέκεται η αφορμή και η έμπνευση για άλλα νόστιμα φαγητά. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στη Θεσσαλονίκη, είχα φάει στη Μούργα -μεταξύ άλλων και- ένα πιάτο του οποίου η γεύση και τα αρώματα έχω ακόμα στο μυαλό μου: καγιανάς με μυρωδικά, χόρτα και γαρίδες.


Ήρθε όπως βγήκε από τη φωτιά μέσα στο τηγάνι ζεστό ζεστό, με τα αβγά να έχουν αράξει αναπαυτικά πάνω στην πρασινάδα. Τα σπάσαμε, τα ανακατέψαμε και φάγαμε μία από τις ωραιότερες γευστικές μίξεις.

Από το συγκεκριμένο ορμώμενη, έφτιαξα και το παρακάτω πιάτο το οποίο τρώγεται πρωί, μεσημέρι, μεσημεροαπόγευμα, βράδυ ή όποτε τέλος πάντως έχω όρεξη για κάτι που δεν θα με χορτάσει απλώς, αλλά θα ευχαριστηθώ κάθε μπουκιά του.

Υλικά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
5-6 φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή 1/2 κ.γ. ξερό
1-2 αβγά
λίγο φέτα (ή αν θέλετε παραπάνω, δεν θα τα χαλάσουμε), τριμμένη

Εκτέλεση
Σε ένα μεσαίο τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμυδάκι για 3-4 λεπτά.

Προσθέτω το σπανάκι και το ανακατεύω προσεκτικά μέχρι να μαραθεί. Συνεχίζω με τον δυόσμο και ανακατεύω για περίπου 5-6 λεπτά.

Χαμηλώνω τη φωτιά (αν το μάτι φτάνει μέχρι το 9, βάλτε το στο 6), και σπάω πάνω στο σπανάκι τα δύο αβγά όπως τα τηγανίζω "μάτια") και τα αφήνω να μαγειρευτούν.

Μόλις το ασπράδι από διάφανο γίνει άσπρο, πασπαλίζω με τη φέτα, σβήνω το μάτι και το αφήνω πάνω για ακόμα 2 λεπτά.

Στο μεταξύ, ψήνω δύο φέτες χωριάτικου ψωμιού στην τοστιέρα.

Ανακατεύω καλά τα αβγά, με το σπανάκι και τη φέτα, απλώνω το μείγμα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες, τρώω (και δεν δίνω σε κανέναν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου