11.7.18

Λαζάνια με καγιανά και φέτα


Το καλοκαίρι δεν διανοείται να περάσει, αν πρώτα δεν έχουμε μαγειρέψει στο σπίτι πάνω από 85 φορές καγιανά. Σκέτος, πάνω σε παξιμάδι ή φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί, ανακατεμένος με μακαρόνια (γιατί όπως λέει και η γιαγιά μου: "σιγά! σαλτσούλα είναι!), κρύος, χλιαρός, παγωμένος, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, τον τρώμε όπως να 'ναι.

Μία από αυτές τις 85 φορές σκέφτηκα να τον βάλω ανάμεσα σε λαζάνια. Και τι ωραία ιδέα ήταν αυτή!




Υλικά

4-5 ντομάτες, μεγάλες και ώριμες περασμένες από τον τρίφτη ή το μούλτι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα γλυκιά πάπρικα

1 χούφτα φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερός

6-7 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

1 πακέτο λαζάνια

Περίπου 1/2 λίτρο γάλα

200γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για δύο λεπτά. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύω.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και το αφήνω να μαγειρευτεί μέχρι να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά (περίπου 30-40 λεπτά). Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτω τον δυόσμο.

Όταν ο καγιανάς "στεγνώσει" από υγρά, σβήνω τη φωτιά, αφήνω το σκεύος στο μάτι, ρίχνω τα αβγά και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα φέρνοντάς την πάνω κάτω στο τηγάνι, μέχρι να ασπρίσει το αβγό.

Σκεπάζω και τον αφήνω για 10 λεπτά.

Σε ένα μικρό ταψάκι, στρώνω με λαζάνια μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Απλώνω ομοιόμορφα τον μισό καγιανά, πασπαλίζω με τη μισή φέτα και καλύπτω με λαζάνια. Επαναλαμβάνω την διαδικασία τελειώνοντας με λαζάνια.

Περιχύνω με γάλα, ίσα να σκεπαστεί το φαγητό, καλύπτω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά.

Κατόπιν, βγάζω το ταψί από τον φούρνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, πιέζω ελαφρώς με μία ξύλινη κουτάλα τα πάνω λαζάνια ώστε να "στρώσουν" (ενδεχομένως λόγω ζέστης να έχουν σηκωθεί λιγάκι) καλύπτω όλη την επιφάνεια του φαγητού με την κεφαλογραβιέρα και ξαναβάζω το ταψί στον φούρνο.

Το αφήνω για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να "χρυσίσει".

Περιμένουμε να κρυώσει πρώτα για να το κόψουμε, διότι αλλιώς θα διαλυθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου