15.2.18

Το δικό μου ριζότο μιλάει ελληνικά



Σάββατο απόγευμα προς βράδυ, γυρίζουμε με τον Πατέρα από το σινεμά. Είναι η ετήσια επίσκεψή μας στους κινηματογράφους καθώς συχνότερα, παρότι θα το θέλαμε, δεν μας βγαίνει με τίποτα.



Αφήστε δε, που αν πάω εγώ σε προβολή μετά τις 9 το βράδυ, το πιθανότερο είναι να με έχει πάρει ο ύπνος πριν τελειώσουν τα "προσεχώς".

Αφού λοιπόν, είδαμε το "1968", μετά από προτροπή του Στέλιου (να τα λέμε αυτά), αφού πλάνταξα στο κλάμα (και ΑΕΚ και Μπουλμέτης και Χαμένες Πατρίδες; Λογικό), γυρίζαμε στο -χωρίς παιδιά χάρη στους παππούδες- σπίτι μας και τέθηκε το καίριο ερώτημα "τι θα φάμε;".

-Έχεις όρεξη για ριζότο, λίγο... χωριάτικο;
-Δηλαδή;
-Έχει έρθει χωριάτικο λουκάνικο από την Πάρο κι έχω μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα, ψήνεσαι;
-Ε, ναι!

Και αφού εγκρίθηκε η πρότασή μου, πέρασα στην πράξη. Θα σας πρότεινα να κάνετε το ίδιο. Και να φτιάξετε το ριζότο και να δείτε την ταινία "1968". Όχι απαραίτητα την ίδια μέρα.



Υλικά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σουπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
1 μικρό λουκάνικο χωριάτικο (ή μισό μεγάλο), κομμένο το μισό σε ροδέλες και το υπόλοιπο σε μικρά τρίγωνα
1/2 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί 
1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1 λίτρο καυτό νερό
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα, πικάντικη

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο μαζί με τη μία κουταλιά βουτύρου μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί αρκετά. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σοτάρω για δύο λεπτά. Κάνω το ίδιο και το λουκάνικο.

Προσθέτω το ρύζι και το ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει διάφανο. Μόλις αρχίσει να κολλάει στο τηγάνι, σβήνω με το κρασί. Μόλις το ρύζι απορροφήσει το κρασί, ρίχνω λίγο από τον ζωμό και ανακατεύω συνεχώς.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, συνεχίζω να συμπληρώνω με τον ζωμό χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για περίπου δέκα λεπτά (ίσως και λίγο παραπάνω ακόμα).

Μόλις το ρύζι είναι λίγο πριν βράσει, προσθέτω τη δεύτερη κουταλιά βουτύρου, το τυρί και αν δεν έχει υγρά, λίγο ζωμό ακόμα. Ανακατεύω καλά, αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω και το αφήνω για 5 λεπτά.

Σερβίρω με φρασκοτριμμένο πιπέρι.

Tip: Είναι σημαντικό να μην έχει απορροφήσει όλα τα υγρά το ριζότο. Μην το σερβίρετε "στεγνό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου