13.2.18

Μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας; Πλάκα με κάνεις;;;



Γενικά είμαι των κλασικών γεύσεων. Από παγωτά μου αρέσουν η βανίλια και η σοκολάτα. Δεν συνδυάζω την κλασική σοκολάτα με φρούτα, σιρόπια κλπ. Άντε το πολύ να υποχωρήσω για κάνα καβουρντισμένο αμύγδαλο, αλλά μέχρι εκεί.

Όταν ζητάω τιραμισού, θέλω τη γνωστή, κλασική τιραμισού και δεν θα τιμήσω καμία έμπνευση του σεφ για τιραμισού με φράουλες, γιατί ναι, μου έχουν σερβίρει και τέτοια...

Όταν λοιπόν, αναφέρομαι στη μπουγάτσα, εννοώ τη γλυκιά μπουγάτσα με κανέλα. Αυτό.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο είχα πριν λίγες μέρες μια έμπνευση: Μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας. Δεν ξέρω αν στη Θεσσαλονίκη θα την δέχονταν ποτέ, ή αν ήδη υπάρχει, στο σπίτι μας πάντως γνώρισε την αποθέωση.

Και επειδή, μεταξύ μας τώρα, η δική μου είναι ντεμέκ μπουγάτσα, καθώς δεν έχει το σωστό φύλλο μπουγάτσας, αν έχετε εσείς καμία ιδέα για το όνομα του παραπάνω γλυκού, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις.

Υλικά

10 φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα, πλήρες
3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι, ψιλό
1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
σκόνη κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλάκι ζεσταίνω το γάλα μαζί με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το κακάο και την βανίλια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να έχω μια αφράτη κρέμα.

Λίγο πριν πήξει εντελώς προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω. Προσέχω να μην έχω δυνατή φωτιά και να ανακατεύω συνεχώς γιατί η κρέμα μπορεί εύκολα να κολλήσει στον πάτο.

Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα την αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω λίγο βούτυρο λιωμένο (περίπου μια κουταλιά λιωμένο), ανακατεύω και την αφήνω στην άκρη.

Βουτυρώνω ένα μεσαίο ταψάκι ή πιρέξ και απλώνω πέντε φύλλα, ραντίζοντας το καθένα ξεχωριστά με βούτυρο. Δεν τα στρώνω πιέζοντάς τα, παρά μόνο τα απλώνω έτσι ώστε να κρατάνε και αέρα μεταξύ τους.

Αδειάζω από πάνω την κρέμα και την στρώνω ομοιόμορφα. Κλείνω με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα, απλώνοντάς τα πρόχειρα, χωρίς και πάλι να τα πιέζω.



Ραντίζω με βούτυρο την επιφάνεια της μπουγάτσας και ψήνω στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα. Κατόπιν κατεβάζω το ταψί στο τελευταίο ράφι του φούρνου και ψήνω για ακόμα 10 λεπτά με αναμμένη την κάτω αντίσταση.

Αφήνω να κρυώσει, πασπαλίζω με κακάο και σερβίρω.

Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου, σε θερμοκρασία ψυγείου και γενικά σε ο,τι θερμοκρασία θέλετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου