1.2.18

Κολοκυθόσουπα, αυτός ο βελούδινος έρωτας

Δεν ήμουν ποτέ μεγάλη φαν της σούπας. Μόνο την κοτόσουπα της μαμάς μου συμπαθούσα, κι αυτή χωρίς κοτόπουλο μέσα, μόνο τον ζωμό του και ρυζάκι.

Τα πρώτα σημάδια αγάπης γι' αυτές ήρθαν μαζί με τα παιδιά. Ο απόλυτος έρωτας όμως, εμφανίστηκε όταν πρωτοδοκίμασα την κολοκυθόσουπα με απάκι, καραμελωμένο κάστανο και τρίμματα μαύρης τρούφας του Γκίκα Ξενάκη στο Aleria (περισσότερα διαβάστε εδώ). Ακόμα τη θυμάμαι και σύντομα θα την ξανασυναντήσω.


Αυτή η άκρως γευστική εμπειρία με ώθησε στο να ξεκινήσω τους δικούς μου πειραματισμούς, που με έφεραν εδώ: Κολοκυθόσουπα, με καρότα, γλυκοπατάτα και πάπρικα. Σερβιριστείτε:

Υλικά
500 γρ. κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλους κύβους 
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στα 2
2 μεσαίες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κύβο λαχανικών, διαλυμένο σε 1 λίτρο νερό
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
λίγη πάπρικα γλυκιά
λίγος κουρκουμάς
100 γρ. κρέμα γάλακτος, με λίγα λιπαρά

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω την κολοκύθα, τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και τον ζωμό και τα αφήνω να βράσουν για περίπου 40 λεπτά.

Κατόπιν αδειάζω τον ζωμό και τον κρατάω στην άκρη. Με ένα ραβδομπλέντερ λιώνω τα λαχανικά, προσθέτω τα μπαχαρικά και σιγά σιγά συμπληρώνω όσο ζωμό χρειάζεται για να κάνω τη σούπα όσο αραιή ή πηχτή επιθυμώ.Συμπληρώνω την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω καλά.

Περνάω τη σούπα λίγη λίγη από λεπτό σουρωτήρι, προκειμένου να αποκτήσει ακόμα καλύτερη υφή.

Σερβίρεται με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σοταρισμένο και ψιλοκομμένο λουκάνικο, λούτζα ή απάκι, ή (και) μια κουταλιά κατίκι Δοκομού.  Ή και σκέτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου