1.11.17

Σπανακοτυρόπιτα ή αλλιώς πώς να απασχολήσετε για μία ώρα ένα νήπιο.


 Όταν για δύο συνεχόμενες ημέρες πρέπει -λόγω ίωσης- να κρατήσεις δύο πιτσιρίκια εντός σπιτιού, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις όλη σου την εφευρετικότητα και τη φαντασία προκειμένου να τους κρατήσεις το ενδιαφέρον ζωντανό ώστε να μην «φάνε» τους τοίχους, τα έπιπλα και ό,τι τέλος πάντων βρουν μπροστά τους.


Η Μικρή, ας πούμε, βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την διαδικασία σύνθεσης της σπανακοτυρόπιτας και όχι μόνο επειδή δοκίμασε (καμιά δεκαριά φορές για να είναι σίγουρη) την γέμισή της, αλλά έπαιξε και στο τέλος αποχώρησε από την κουζίνα με φουλαρισμένο το αίσθημα της ικανοποίησης ότι υπήρξε σημαντική βοηθός της μαμάς στην –πεντανόστιμη, η αλήθεια είναι- πίτα.

Να μην σας τα πολυλογώ, το είδα κι εγώ σαν παιχνίδι, φτιάξαμε μαζί την γέμιση, αφού την άφησα να ρίξει τα υλικά στην κατσαρόλα, λάδωσε τα φύλλα ένα-ένα, με αργές αλλά σταθερές κινήσεις και έδινε ουσιαστικές οδηγίες για την ολοκλήρωση του έργου. Ναι, κάτι που μπορούσε να γίνει σε 30 λεπτά, χρειάστηκε τον διπλάσιο χρόνο, αλλά εμείς περάσαμε ωραία για μία ώρα και μάθαμε πολλά. Αμφότερες. Και το αποτέλεσμα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1½  κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κασέρι, τριμμένο
200 γρ. ανθότυρο, σε τρίμμα
1 αβγό, χτυπημένο για το άλειμμα της επιφάνειας της πίτας
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Ρίχνω το σπανάκι και ανακατεύω μέχρι να μαραθεί και μειωθεί ο όγκος του στο ¼. 

Συμπληρώνω τα μυρωδικά, το πιπέρι, ανακατεύω για 1 λεπτό, χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να μαγειρευτεί με ανοιχτό καπάκι μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.

Μόλις το σπανάκι είναι έτοιμο, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τα τυριά, το πιπέρι και ανακατεύω καλά.

Λαδώνω ένα-ένα τα φύλλα και στρώνω 4-5 φύλλα στον πάτο ενός μεσαίου ταψιού. Αδειάζω την γέμιση στο ταψί και την στρώνω ώστε να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένη παντού. Σκεπάζω με 4-5 λαδωμένα φύλλα ακόμα και προσεκτικά κλείνω την πίτα έτσι ώστε να μην περισσεύει τίποτα εκτός ταψιού.

Χαράζω την πίτα και την αλείφω με το αβγό. Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στο πρώτο ράφι του φούρνου (μετρώντας από τον πάτο). 

Κατόπιν –μαζί με την σχάρα, βάζω το ταψί στον πάτο του φούρνου για ακόμα 10 λεπτά.

Eξτραδάκι
Μου περίσσεψαν 3 φύλλα κρούστας και ούτε που σκέφτηκα να τα πετάξω ή τα αφήσω «για άλλη φορά». Τα έκοψα κάθετα στη μέση, τα λάδωσα, τα δίπλωσα, τα μοίρασα σε σιλικονάτες θήκες για cup cakes, έβαλα από μια φέτα μοτσαρέλλα και μια κουταλιά κιμά μαγειρεμένο που είχα στο ψυγείο, τα δίπλωσα, τα άλειψα με αβγό και τα έψησα για 20 λεπτά.

Ακόμα και αν δεν είχα κιμά, θα μπορούσα να το κάνω με παντός είδους τυρί, με λαχανικά, με αλλαντικά κλπ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου