11.3.17

Η πιο μυρωδάτη και εύκολη σπιτική μπουγάτσα είναι αυτή!


Δεν έχω πιο αγαπημένο γλυκό/πρωινό/απογευματινό/κέρασμα από την μπουγάτσα. Και όπου μπουγάτσα, εγώ αναγνωρίζω μόνο εκείνη με την κρέμα. Ναι, τα ξέρω τα περί τυριού, κιμά κλπ. αλλά με αφήνουν παντελώς αδιάφορη. 

Όταν ακούς τη λέξη “μπουγάτσα” το μυαλό σου πάει αυτόματα σε μια αφράτη, μυρωδάτη, με πινελιές από πορτοκάλι και βανίλια κρέμα, τυλιγμένη σε τραγανό φύλλο και πασπαλισμένη από κανέλα που σου μένει μέχρι την τελευταία μπουκιά. 


Είχα βρει μια συνταγή για εύκολη, γρήγορη και απλή μπουγάτσα από το Τάσο Αντωνίου. Κατά σύμπτωση, τον συναντάω λίγες μέρες και του λέω: “να το δοκιμάσω; γιατί δεν με λες και “Μέσι των γλυκών”, μάλλον περισσότερο σε... Κρισάντους φέρνω”.

-Να την κάνεις και θα με θυμηθείς, δεν θα πιστεύεις πόσο τέλεια είναι! μου απάντησε και με έπεισε.

Ε, δεν θα μπορούσα να πετύχω πιο κατάλληλη μέρα από τη σημερινή που έχουμε το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Με κανα δυο μικρές δικές μου παρεμβάσεις έφτιαξα μια πανεύκολη μπουγάτσα που γέμισε το σπίτι αρώματα. Βλέπω να σκοράρει συχνά στην κουζίνα μας...

Υλικά 

10 φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα, πλήρες 
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι, ψιλό
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλάκι ζεσταίνω το γάλα μαζί με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και την βανίλια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να έχω μια αφράτη κρέμα. 

Λίγο πριν πήξει εντελώς προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς γιατί μπορεί να κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας (όχι σε μένα, σε μια γνωστή μου...).

Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα την αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω λίγο βούτυρο λιωμένο (περίπου μια κουταλιά λιωμένο), ανακατεύω και την αφήνω στην άκρη. 

Βουτυρώνω ένα μεσαίο ταψάκι ή πιρέξ και απλώνω πέντε φύλλα, ραντίζοντας το καθένα ξεχωριστά με βούτυρο. Δεν τα στρώνω πιέζοντάς τα, παρά μόνο τα απλώνω έτσι ώστε να κρατάνε και αέρα μεταξύ τους. 

Αδειάζω από πάνω την κρέμα και την στρώνω ομοιόμορφα. Κλείνω με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα, απλώνοντάς τα πρόχειρα, χωρίς και πάλι να τα πιέζω (όχι όπως στρώνουμε κρεβάτι!).

Ραντίζω με βούτυρο την επιφάνεια της μπουγάτσας, πασπαλίζω με λίγη μαύρη ζάχαρη και ψήνω στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα. Κατόπιν κατεβάζω το ταψί στο τελευταίο ράφι του φούρνου και ψήνω για ακόμα 10 λεπτά με αναμμένη την κάτω αντίσταση. 


Αφήνω να κρυώσει, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα και την συνέχεια την ξέρετε...    

(Τάσο, για ακόμα μία φορά είχες απόλυτο δίκιο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου