6.2.17

Αυτή είναι η πιο απλή συνταγή για γλυκόξινο κοτόπουλο


Κάθομαι στην κουζίνα και κοιτάω ένα στήθος κοτόπουλου, βρασμένο, περισσευούμενο από την –καθιερωμένη πια!- κοτόσουπα. Με κοιτάει και αυτό. «Τι να σε κάνω τώρα εσένα;» ρωτάω. Δεν μου απαντά αλλά ξέρω πως σκέφτεται: «Μην με βάλεις στο ψυγείο και προς Θεού, μην με φας σκέτο! Δεν μου αξίζει τέτοιο τέλος».
Είχε δίκιο. Του άξιζε κάτι καλύτερο. Κάτι πολυυυυυύ καλύτερο. Το έβαλα στο τηγάνι (αν έχετε wok ακόμα καλύτερα) μαζί με καλαμπόκι, baby καρότα και μάνγκο, έβρασα ρύζι μπασμάτι σε ζωμό λαχανικών και το απογείωσα. Ιδού:

Υλικά

Για το κοτόπουλο
1 στήθος κοτόπουλου, βρασμένο και κομμένο σε μπουκιές
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ ποτηριού λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας σόγια σος
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι καλαμπόκι, καεψυγμένο
1 φλιτζάνι baby καρότα, ή 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
½ μάνγκο, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα κουρκουμά

Για το ρύζι
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
½ ζωμό λαχανικών, ψυγείου

Εκτέλεση

Κοτόπουλο: Ζεσταίνω σε τηγάνι το λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και το καλαμπόκι για 2-3 λεπτά. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω το κοτόπουλο και ανακατεύω.

Χαμηλώνω τη φωτιά, συμπληρώνω με μάνγκο, σόγια σος, ζάχαρη, αλεύρι και κουρκουμά και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό και το αφήνω 10 λεπτά να βράσει και να δέσει η σάλτσα.

Έτοιμο!

Ρύζι: Σε κατσαρολάκι με βραστό νερό, ρίχνω τον ζωμό. Μόλις διαλυθεί, προσθέτω το ρύζι και το βράζω για 10 λεπτά. Το αδειάζω σε σουρωτήρι και το αφήνω να στραγγίξει καλά.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν έχετε βρασμένο κοτόπουλο, ακολουθείτε την ίδια συνταγή με ωμό, αφήνοντάς περισσότερη ώρα στο μαγείρεμα με περισσότερα υγρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου