7.1.17

Μπακλαβάς από μελομακάρονα που περίσσεψαν



Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που σας περισσέψουν μελομακάρονα στο σπίτι και είστε σε φάση “αν φάω ένα ακόμα, θα είναι το τελευταίο της ζωής μου”, έχουμε τη λύση.


Προσπαθώντας να βρω τι να κάνω τα μελομακάρονα που μας έφεραν (γιατί ακόμα τόση προκοπή να φτιάξω μόνη μου, δεν με έχει πιάσει), μου ήρθαν στο μυαλό όλες οι μυρωδιές και οι γεύσεις τους: κανέλα, γαρίφαλα, σιρόπια με τόνους εσπεριδοειδών και ξηροί καρποί. Με άλλα λόγια, μπακλαβάς! Ιδού λοπόν:

Υλικά για ένα μικρό ταψί

15 μελομακάρονα, σε τρίμμα
1 χούφτα καρύδια ή (και) αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 πακέτο φύλλα για μπακλαβά
2 κουταλιές της σούπας, λιωμένο

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Στρώνω δύο φύλλα βουτυρωμένα και διπλωμένα στα δύο στον πάτο του ταψιού, πιάνοντας και τα πλαϊνά ώστε να περισσεύει και λίγο έξω. Πασπαλίζω από το μείγμα μελομακάρονων και ξηρών καρπών. Καλύπτω με μισό φύλλο βουτυρωμένο και ξανά το μείγμα.

Συνεχίζω την διαδικασία μέχρι να μου τελειώσουν τα υλικά. Στρώνω προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζω με δύο διπλωμένα και βουτυρωμένα φύλλα.

Κόβω τον μπακλαβά σε κομμάτια, περιχύνω με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ, ρίχνω τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνω για 5 λεπτά. Σβήνω το μάτι και το αφήνω στην κουζίνα ώστε να μείνει ζεστό.

Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνω με το μισό σιρόπι. Το αφήνω για περίπου 1 ώρα και κατοπιν περιχύνω με το υπόλοιπο. Μετά από κανά 2 ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


Μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι θα ήταν ιδανική παρέα, έτσι για την απόλυτη γουρουνιά!      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου