30.1.17

Ωραία τα τηγανητά ψάρια, αλλά γίνονται και καλύτερα!


Η ομορφιά είναι στην απλότητα. Ε, πόσο πιο απλό θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο με τηγανητά κουτσομουράκια και σάλτσα από φρέσκια πομοντόρια; Ιδού λοιπόν.

Υλικά

Κουτσομούρες, καθαρισμένες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα

Για την σάλτσα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 ντομάτες πομοντόρια*, περασμένες στο μούλτι
1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πρέζα χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

Εκτέλεση

Σάλτσα: Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το καρότο. Σβήνω με το κρασί, ρίχνω την ντομάτα, τα μπαχαρικά και ανακατεύω. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω το σκεύος και αφήνω τη σάλτσα να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να δέσει.  

Ψάρια: Στρώνω και καλύπτω τα ψάρια σε χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει όλα τα υγρά. Τα αλατίζω και τα αλευρώνω. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι μέχρι να κάψει αρκετά (όχι να βγάζει καπνούς!). 

Τηγανίζω τα ψάρια (λίγα λίγα, όχι όλα μαζί γιατί θα ρίξουν την θερμοκρασία του λαδιού και θα βράσουν) για 1 λεπτό την κάθε πλευρά και τα βάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Αδειάζω το λάδι και σκουπίζω το τηγάνι. Ξαναβάζω το τηγάνι στη φωτιά, λίγη ρίχνω σάλτσα, στρώνω τα ψάρια από πάνω και τα καλύπτω με μία κουταλιά σάλτσα το καθένα.

Σβήνω το μάτι, καλύπτω το τηγάνι με ένα πιάτο και τα αφήνω για 5’.

*Γιατί πομοντόρια; Γιατί έχουν λιγότερα υγρά από τις κανονικές ντομάτες και φτιάχνουν τέλειες, δεμένες σάλτσες. Όπως επίσης και τα ντοματίνια.

Επίσης: η συγκεκριμένη σάλτσα είναι ιδανική και για ζυμαρικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου