25.1.17

Τυρόπιτα κουρού με λαχανικά (στα γρήγορα)


Ανοίγω το τάπερ και βλέπω ένα τόσο μικρό κομμάτι φέτας που δεν θα έφτανε ούτε για το βραδινό του Τζέρι. Δεν μπαίνω στην διαδικασία να σκεφτώ πότε ξεμείναμε, μιας και τα τυριά στο σπίτι μας, εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο και η μπάλα όταν βρίσκεται στα πόδια του.

Άμεση κίνηση, μήνυμα στον Πατέρα: «Μπορείς να φέρεις λίγη φέτα, καθώς έρχεσαι;» που συνοδεύτηκε με άμεση θετική απάντηση. Λίγο αργότερα ακούω τον χαρακτηριστικό ήχο στο κινητό μου. Διαβάζω: «Φέρνω μαγικά τυριά» και απλώς ανοίγω το ψυγείο για να κάνω χώρο στα ράφια…

Η «λίγη φέτα» που του ζήτησα ήταν τελικά ένα κιλό (ούτε ταβέρνα να ήμασταν) και ήρθε παρέα με: «φοβερή νωπή μυζήθρα, σήμερα την έφεραν –να την κάνεις πίτα, μην την αφήσεις στο ψυγείο πολλές μέρες-, φρέσκο ανθότυρο που σου αρέσει, μια παλαιωμένη γραβιέρα και ένα ακόμα κατσικίσιο με πιπέρια».

Ο Πατέρας δεν πέρασε από το σούπερ μάρκετ (όπως είχα αρχικά υποθέσει) αλλά επισκέφθηκε την «Ρούμελη», το κατάστημα τυροκομικών στη Νέα Ερυθραία.  Και πολύ καλά έκανε.

Άλλο που δεν ήθελα εγώ που πετάω την σκούφια μου για τυρόπιτα.
Σημείωση: Η συγκεκριμένη προοριζόταν αρχικά για ανοιχτή τάρτα. Επειδή όμως περίσσευε το φύλλο γύρω γύρω, το έφερα προς τα μέσα κλείνοντάς την και τελικά την αναποδογύρισα και την έψησα στο ταψί για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Εσείς μπορείτε απλά να κόψετε ό,τι περισσεύει και να την ψήσετε σε ένα πυρέξ.

Υλικά
1 φύλλο κουρού

Για την γέμιση
500 γρ. νωπή μυζήθρα, τριμμένη με τα χέρια
1 χούφτα τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα Milner)
1 αβγό
½ πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 καρότο, τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

Εκτέλεση  
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ενωθούν. Απλώνω το φύλλο σε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζω την γέμιση στρώνοντάς την ομοιόμορφα. 

Κλείνω την πίτα με το φύλλο που εξέχει από το σκεύος και την αναποδογυρίζω σε ένα ταψί ή κόβω ό,τι περισσεύει και την αφήνω ανοιχτή.

Με την βοήθεια ενός πινέλου, αλείφω την επιφάνεια της πίτας με ένα χτυπημένο αβγό και ψήνω στους 190°C για 45’.


Tip: Εννοείται πως τα λαχανικά είναι προαιρετικά. Ωστόσο, σας προτείνω να μην παραλείψετε το κρεμμυδάκι το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη γλύκα στην πίτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου