9.12.16

Ριζότο με καραβίδες και ζωμό έκπληξη


Η έμπνευση αυτού του πιάτου ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας: από την μία ο Πατέρας μου θύμισε πως έχουμε καιρό να περάσουμε μια βόλτα από τον ιχθυοπώλη μας Μπαρμπουνάκη (επισκεφθείτε τον και θα με θυμηθείτε), αφήνοντας υπονοούμενα πως θέλει κάτι με πολλά πόδια και δαγκάνες. 

Και από την άλλη ο ζωμός που περίσσεψε από την σούπα γλυκιάς κολοκύθας της προηγούμενης ημέρας (δείτε τη συνταγή εδώ). Ε, πολύ θέλει ο άνθρωπος; 

Υλικά

10 καραβίδες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες στα 3*
Ο ζωμός από τις βρασμένες καραβίδες
Ο ζωμός από την σούπας γλυκιάς κολοκύθας**
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι γα ριζότο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Λίγες ίνες σαφράν
1 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη***
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και την μία κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρω για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Ρίχνω το ρύζι με το σαφράν και ανακατεύω μέχρι να γίνει διάφανο -το ρύζι. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο τον ζωμό χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα.

Στην αρχή έβαλα τον ζωμό από την σούπα και μετά άρχισα να συμπληρώνω με εκείνον από τις καραβίδες. 

Συνεχίζω την ίδια διαδικασία για περίπου 10-12 λεπτά, με ανακάτεμα και συμπλήρωμα ζωμού. Στα μέσα του μαγειρέματος έριξα τις καραβίδες και 5-6 δαγκάνες για την γεύση (και το ντεκόρ).

Στο τελευταίο συμπλήρωμα ζωμού, ρίχνω το υπόλοιπο βούτυρο, το τυρί, ανακατεύω καλά, σβήνω το μάτι της κουζίνας, σκεπάζω και το αφήνω για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί» (ε, τόση ώρα βράσε-βράσε, κουράστηκε!).

Το σερβίρω με δύο δαγκάνες από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

*Βράσιμο καραβίδας: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις καραβίδες και τις αφήνω για 8-10 λεπτά (αν είναι μεγάλες) ή 5-7 λεπτά (αν είναι μικρότερες). Σουρώνω και κρατάω στην άκρη τον ζωμό.

**Σε περίπτωση που (κακώς) δεν έχετε κάνει τη σούπα και δεν έχετε τον ζωμό που λέμε παραπάνω, χρησιμοποιήστε εκείνων από τις καραβίδες. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με ζεστό νερό.

***Μην σας φαίνεται περίεργη η προσθήκη τυριού σε ένα πιάτο με θαλασσινά. Η συμβολή του τυριού (οκ, εκτός από τη νοστιμιά) είναι στην υφή του πιάτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου