8.12.16

Σούπα με γλυκιά κολοκύθα α λα Γκονσάλο Ινγκουαΐν


Χριστούγεννα χωρίς σούπα γλυκιάς κολοκύθας υπάρχει; Όχι βέβαια! Κάντε την προετοιμασία σας, κάντε τα πειράματά σας  και αποφασίστε πώς θα την σερβίρετε στο εορταστικό τραπέζι. Εμείς σας δίνουμε την βάση και μερικά, βασικά «στολίδια». 


Εσείς μπορείτε να την σερβίρετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως σκοράρει και ο επιθετικός της Γιουβέντους. 

Υλικά για 4 άτομα

Το ¼ μιας μεσαίας κολοκύθας, καθαρισμένης και κομμένης σε κύβους
2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
2 καρότα, καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
1 ξυλάκι κανέλας
Σπόροι από κάρδαμο
Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα λαχανικά, την κανέλα, τον κάρδαμο, τα πιπέρια και το αλάτι. Συμπληρώνω με νερό τόσο που να σκεπάσει τα υλικά και το αφήνω να βράσει σε μεσαία φωτιά για 30’- 40’.

Με την βοήθεια μιας κουτάλας αφαιρώ (και κρατάω στην άκρη) τον μισό ζωμό και με ένα ραβδομπλέντερ λιώνω τα λαχανικά. Περνάω από ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα το μείγμα. Ό,τι μείνει μέσα στο σουρωτήρι, το βάζω με ένα μεγάλο μπολ, το ξαναχτυπάω με το ραβδομπλέντερ, το ξαναρίχνω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύω έως ότου έχω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο από τον ζωμό που έχω αφήσει στην άκρη ώστε να την κάνω όσο ρευστή θέλω (αν δεν χρειαστεί, δεν τον πετάω, τον βάζω σε ένα βαζάκι και τον κρατάω για το ριζότο της επόμενης ημέρας, για δείτε εδώ τι εννοώ).  

Δοκιμάζω, διορθώνω σε αλάτι και συμπληρώνω με την πάπρικα. Από εκεί και πέρα τα περιθώρια για προσθήκες είναι πολλά: εγώ για την συγκεκριμένη προτίμησα να ρίξω λίγες σταγόνες από λάδι τρούφας (το άρωμά του είναι μεθυστικό) και να την σερβίρω με κύβους φέτας και ψιλοκομμένο, σοταρισμένο, χωριάτικο λουκάνικο.

Καραμελωμένα κάστανα ή καρύδια, λούντζα, κάποιο καπνιστό τυρί ή ένα κατσικίσιο (οκ, και το τύπου Philadelphia αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ) είναι μερικές από τις ιδέες που θα απογειώσουν το πιάτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου