14.4.16

Μοσχαράκι κοκκινιστό, το κλασικό

Βρίσκεται -αν όχι στα τρία, σίγουρα- στα πέντε πρώτα φαγητά του καταλόγου "Κλασικά γεύματα στο σπίτι της μαμάς". Όταν ήμουν (πιο) μικρή δεν το συμπαθούσα ιδιαίτερα, σχεδόν βαριόμουν να το φάω. Παρ' όλα αυτά εκτιμούσα ιδιαίτερα την σαλτσούλα του που έλουζε και παπάριαζε γλυκά τις (έως και πριν από λίγο τραγανές) τηγανητές, πατάτές.

Δεν ντρέπομαι να το πω, πως ο κύριος λόγος που συμπάθησα το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι γιατί το κάνω πολύ καλά! Ναι, με όλη την ευγένεια και την ταπεινότητα που με διακρίνει, my kokkinisto just rocks! που θα έλεγαν και οι συμπατριώτες του -κατά φαντασίαν φίλου μου- Γκάρι Λίνεκερ. 

Και δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε οι στατιστικές οι οποίες δείχνουν πως είναι το μαγειρευτό μου από το οποίο σπάνια μένει παραπάνω από μισή μερίδα στο τέλος κάθε τραπεζώματος. Οφείλω να τονίσω πως η βασική συνταγή στην οποία στηρίχθηκα και έκανα τις δικές μου παρεμβάσεις, ανήκει στον μικρό θεό της κουζίνας Αθηναγόρα Κωστάκο, ο οποίος έχει στηριχθεί στα μαγειρέματα της μαμάς του και πάει λέγοντας... Δεν το καθυστερώ άλλο, ιδού!

Υλικά
1,200 γρ. μοσχαράκι ελιά ή ποντίκι, κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη 
1/2 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
3 ντομάτες και 1 κονσέρβα ντομάτας, περασμένα στο μούλτι
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Απλώνω τα κομμάτια του κρέατος σε χαρτί κουζίνας και τα καλύπτω με άλλο χαρτί. Τα πιέζω ελαφρώς ώστε να τραβήξει το χαρτί τα υγρά τους. Μετά τα αλευρώνω και τα τινάζω απαλά για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω καλά το λάδι, βάζω προσεκτικά μερικά κομμάτια κρέατος, ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια του σκεύους και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα. Τα μεταφέρω σε ένα πιάτο και συνεχίζω με τα υπόλοιπα. 

Μόλις τελειώσω με το κρέας, ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρω για λίγα λεπτά. Με μια ξύλινη κουτάλα, ξύνω τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσω τα κομματάκια του κρέατος που έχουν μείνει, αυτά θα δώσουν όλη τη νοστιμιά στη σάλτσα. Προσθέτω τον πελτέ, τσιγαρίζω για 2-3 λεπτά, συνεχίζω με το κρέας και το φέρνω μια βόλτα. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τον πελτέ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. 

Κατόπιν ρίχνω την ντομάτα και τα μπαχαρικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω λίγο νερό, ώστε το κρέας να είναι καλυμμένο. Ανακατεύω καλά και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω την φωτιά στο μισό, το σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να μαγειρευτεί για τουλάχιστον δύο ώρες. 

Μόλις το κρέας μαλακώσει πολύ και η σάλτσα πήξει και δέσει, είναι έτοιμο. 

Πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι, φέτα ή τριμμένη κεφαλογραβιέρα είναι μερικά από τα πράγματα που καλό θα ήταν να βρίσκονται εδώ γύρω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου