12.2.16

Tip: Σάλτσα ντομάτας

Η πιο βασική σάλτσα της κουζίνας μου. Με 10 λεπτά προετοιμασία και περίπου 30 λεπτά μαγείρεμα, έχω ένα γήπεδο να παίξω μπάλα σε πολλά επίπεδα.

Υλικά
3-4 ντομάτες περασμένες στο μούλτι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3'. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω την ντομάτα,  αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύω. 

Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.

Η συγκεκριμένη σάλτσα εκτός από την κλασική μακαρονάδα, διεκδικεί κι άλλες θέσεις στην κουζίνα:
- Αποτελεί την ιδανική βάση για ντοματένια κεφτεδάκια. Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την συνταγή.
- Παίρνει τη θέση του κιμά για ένα ελαφρύ, νηστίσιμο και χωρίς κιμά ψευτοπαστίτσιο.
- Ψήστε πατάτες, απλώστε από πάνω τη σάλτσα και τριμμένη φέτα. Αφήστε το στον φούρνο για 10 λεπτά να λιώσει το τυρί κι έχετε ένα υπέροχο και εύκολο μεζεδάκι να συνοδεύσει το κρασί σας.
Extra tips
- Η αγαπημένη μου σάλτσα είναι αυτή με ντοματίνια. Είναι απείρως πιο γλυκιά και καθώς τα ντοματίνια δεν έχουν πολλά υγρά, η σάλτσα βγαίνει πιο δεμένη.

- Σε αυτή την σάλτσα μπορείτε να βάλετε ο,τι μυρωδικό επιθυμείτε: δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη κλπ. ξερό ή φρέσκο.

- Τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένες πιπεριές, ψιλοκομμένες ελιές, κύβοι φέτας είναι μερικές ιδέες με τις οποίες μπορείτε να την εμπλουτίσετε.

- Ψιλοκόψτε ένα λουκάνικο και ρίξτε το να σοταριστεί μαζί με το κρεμμύδι. Βράστε και ένα πακέτο χωριάτικες χυλοπίτες και θα με θυμηθείτε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου