29.1.16

Έχεις μία συνταγή για σαλάτα; -Όχι, αλλά έχω 100.



Έχω τακτοποιήσει (μετάφραση: ταΐσει/κοιμίσει) τα πιτσιρίκια, λεω: «ώρα να φάω κι εγώ κάτι», ανοίγω το ψυγείο και συνειδητοποιώ πως υπάρχουν πολλά πράγματα προς βρώσιν, μόνο που χρειάζονται… συναρμολόγηση. Τουτέστιν, μαγείρεμα. 


Η λύση «σαλάτα» μοιάζει -και είναι- σύντομη, αποτελεσματική, εύκολη, μαγική! Εδώ δεν χρειάζονται συνταγές, απλώς, κοιτάω ράφια και διαλέγω. Βασική διευκρίνιση: το ότι θέλω να φτιάξω μια χορταστική σαλάτα, δεν σημαίνει ότι θα βάλω μέσα την Άρτα, τα Γιάννενα και τα περίχωρα. 
Ποικιλία ναι, αχταρμάς όχι.

Οι επιλογές μας είναι:

-Η βάση: πρασινάδα (λόλα, ρόκα, baby σπανάκι, μαρούλι, ό,τι σας αρέσει)

-Φρούτα: φρέσκα στην εποχή τους (μήλο, αχλάδι, φράουλες, πεπόνι, σταφύλι, ροδάκινο, βερίκοκο) αλλά και αποξηραμένα (σύκο, δαμάσκηνο)

-Τυρί: οι φλοίδες από παρμεζάνα ή πεκορίνο δίνουν ωραία γεύση, το ανθότυρο δένει το ντρέσινγκ, τα κυβάκια έμενταλ ή γραβιέρας είναι πιο χορταστικά. Διαλέγετε και παίρνετε.

-Αλλαντικό: το προσούτο Ευρυτανίας, το σαλάμι αέρος, το χαμόν, κάνουν την διαφορά αλλά και η ταπεινή καπνιστή γαλοπούλα δεν είναι μόνο για τα τοστάκια μας. Έχει και λιγότερα λιπαρά…

-Ξηροί καρποί: καρύδι και κουκουνάρι είναι οι κλασικές επιλογές μου. Το σουσάμι είναι το τελευταίο μου κόλλημα. Αν συνηθίζετε να αγοράζετε κριτσίνια, κουλούρια Θεσσαλονίκης κλπ. συγκεντρώστε τα «περισσεύματα» σουσαμιών σε ένα βαζάκι. Τα ψημένα είναι ακόμα καλύτερα. Επίσης τα (καβουρντισμένα κυρίως) αμύγδαλα και φουντούκια προσφέρουν έναν λεπτό γήινο τόνο στη σαλάτα.

-Λιαστές ντομάτες: άλλοι τις λατρεύουν, άλλοι τις μισούν. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία.

-Μυρωδικά: Βασιλικός, δυόσμος, εστραγκόν, σχοινόπρασο. Με το ρέγουλο όμως ε;

-Παξιμάδια: δεν έχω καμία συμπάθεια στα κρουτόν. Αντίθετα, λατρεύω τα παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης. Προσθέσω 1-2 σπασμένα στην σαλάτα και αποφεύγω το ενδεχόμενο να φάω ψωμί μαζί με την σαλάτα.
 
-Ντρέσινγκ: φυσικά με βάση το λάδι. Από εκεί και πέρα μπορούμε να έχουμε διάφορες παραλλαγές. Το πιο συνηθισμένο μου είναι: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, χυμός από 1 μανταρίνι (ή μισό πορτοκάλι), 1 κουταλιά του γλυκού μπαλσάμικο. Ή σε πιο ξινό: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, χυμός από 1 λεμόνι, ½ κουταλιά του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλό θα ήταν να μην βάζετε υλικά από κάθε κατηγορία. Αφήστε κανα δυο έξω κάθε φορά. Για την επόμενη…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου