15.12.15

Κοτόσουπα α λα Nίκος Καρέλης

Κρύο, κρύο καιρός για... κοτόσουπα. Το πιάτο που δίνει το παρών στην κουζίνα μας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά την χειμερινή (αγωνιστική) περίοδο. Θρεπτικό, χορταστικό, νόστιμο και comfort, που λένε και στο χωριό μας. Με άλλα λόγια, απόλυτα απαραίτητο στο διαιτολόγιό μας, όσο και η παρουσία του Έλληνα επιθετικού στον Παναθηναϊκό.

Υλικά 
Μισό κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες ή 4 φιλεταρισμένα μπουτάκια κομμένα σε μερίδες 
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη στα 4 
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση 
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο 
1/2 κουταλιά του γλυκού σπόροι από κάρδαμο και 1/2 κουταλιά του γλυκού σπόροι από κόλιανδρο κοπανισμένοι στο γουδί 
Χυμός από 2 λεμόνια 
1/2 φλιτζάνι ρύζι για σούπα ή ψιλό ζυμαρικό πχ. σουσαμάκι 

Εκτέλεση 
Βάζω σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο, την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και την γεμίζω με νερό. Όχι μέχρι πάνω πάνω, αλλά να καλύπτει αρκετά τα υλικά. Την αφήνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει και μετά την χαμηλώνω. Με την βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρώ τον αφρό που βγάζει το κοτόπουλο. Το αφήνω να βράσει για 40'-45'. 

Βγάζω το κοτόπουλο και μόλις κρυώσει ελαφρώς, το ξεκοκαλίζω και το μαδάω με τα δάχτυλα. Χτυπάω στο μούλτι, τα βρασμένα λαχανικά μαζί με λίγο ζωμό από την σούπα και τον χυμό λεμονιού μέχρι να έχω ένα αρκετά ομοιογενές και πηχτό μείγμα. 

Ξαναβάζω στη φωτιά την κατσαρόλα, ρίχνω το μείγμα, το κοτόπουλο και το ρύζι (ή το ζυμαρικό) και ανακατεύω. Το αφήνω να βράσει για 15' και η κοτόσουπα είναι έτοιμη. 

-Τα πολτοποιημένα λαχανικά θα δέσουν τη σούπα κι έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε κορν φλάουρ. -Επίσης, δεν βάζω λάδι, μου φτάνει το λίπος από το πουλερικό για να δώσει νοστιμιά αλλά ούτε και αλάτι καθώς η έντονη γεύση του λεμονιού καλύπτει πλήρως την απουσία του αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου