21.12.15

Πατάτες με κιμά και αβγά α λα Γουέιν Ρούνεϊ

Απόλυτα και αυστηρά κυριακάτικο φαγητό και μάλιστα μεσημεριανό. Συνοδεύεται ευχάριστα με κρύα μπίρα και ματς από την Πρέμιερ Λιγκ. Αν δε, συνδυαστεί και με ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακόμα καλύτερα (είπε ο άνθρωπος που έφαγε 3 από την Γουότφορντ…). 



Όπως και να έχει, κατ΄ εμέ, η συγκεκριμένη (ολίγον γουρουνίστικη) συνταγή ταιριάζει ταμάμ με τον Γουέιν (γου)Ρούνεϊ. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε, θα σας συμβούλευα τουλάχιστον να την δοκιμάσετε. Δεν θα χάσετε…  

Υλικά
Για τις πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κύβος λαχανικών
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά
500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Για το τελείωμα
3-4 αβγά
1 φλιτζάνι φέτα, σε τρίμμα

Εκτέλεση
Πατάτες: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνω τον κύβο λαχανικών και τον διαλύω με την κουτάλα. Προσθέτω τις πατάτες και τις φέρνω 2-3 βόλτες για να λαδωθούν και αυτές. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω πάπρικα, πιπέρι και νερό ίσα να καλυφθούν οι πατάτες. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και τις αφήνω για 20 λεπτά να μαγειρευτούν.

Κιμάς: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. 

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατά διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. 

Σύνθεση: Ρίχνω μέσα στις κατσαρόλα με τις πατάτες, τον κιμά και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ, πασπαλίζω με την φέτα, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το αφήνω στον φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά. Κατόπιν, ξεσκεπάζω, σπάω τα αβγά πάνω στο φαγητό και το ξαναβάζω στον φούρνο, αυτή την φορά στο γκριλ για 5 λεπτά, ίσα να ψηθούν τα αβγά. 

Πρόταση σερβιρίσματος: Παίρνει ο καθένας την μερίδα του, μαζί με το αβγό, το σπάει, το ανακατεύει και το τσακίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου