29.9.15

Μακαρόνια φούρνου με σάλτσα α λα Άλφρεντ Φινμπόγκασον

Μακαρόνια, σάλτσα, τυρί. Τρία απλά, ταπεινά υλικά που μπορούν να κάνουν θαύματα αν προστεθεί και λίγη φαντασία. Όπως το γκολ του ερυθρόλευκου Ισλανδού κόντρα στην Άρσεναλ... Απλό, ουσιαστικό και στο τέλος εντυπωσιακό όσο ένα τρίποντο στο Emirates!

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζω κάθε φορά που τρώω μακαρονάδα, είναι η αναλογία ζυμαρικού/σάλτσας. Θέλω να μην υπάρχει ούτε ένα λευκό μακαρόνι στο πιάτο μου. Και για να να συμβεί αυτό θα πρέπει να ρίξω τη μισή σάλτσα στην μερίδα μου, πράγμα άδικο τόσο για την υπόλοιπη οικογένεια όσο και για την διατροφή μου. 

Μια εύκολη λύση είναι να ρίξω τα βρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και να τα ανακατέψω πολύ καλά. Μία νόστιμη λύση όμως είναι να βράσω τα μακαρόνια στην σάλτσα! Αυτή η σημαντική παρέμβαση στην εκτέλεση της συνταγής κάνει όλη την διαφορά και τονίζει 10 φορές καλύτερα ένα ήδη γευστικό πιάτο. 

Το έργο ολοκληρώνεται με λίγο τριμμένο τυρί και ένα πέρασμα από τον φούρνο. 

Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά σπαγγέτι
1 1/2 φλιτζάνι ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο

Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες, περασμένες από το μούλτι
1 πρέζα αλάτι, χοντρό
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα πάπρικα, γλυκιά
1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού ξερός δυόσμος ή ρίγανη (ή λιγος φρέσκος, ψιλοκομμένος)

Εκτέλεση
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα, όχι όμως να καεί. Ρίχνω τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά και σκεπάζω με το καπάκι. 

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζω μπόλικο αλατισμένο νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνω τα μακαρόνια και τα φέρνω μια βόλτα. Μόλις μαλακώσουν (μετά από 1-2 λεπτά) τα μεταφέρω στο σκεύος με την σάλτσα με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και προσθέτω στη σάλτσα 2-3 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών. 

Ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια, μέχρι να βράσουν και να τραβήξουν όλη την σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό ακόμη. Ρίχνω λίγο λίγο το νερό γιατί στο τέλος δεν θέλω καθόλου υγρά στο σκεύος.

Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα πασπαλίζω με ένα φλιτζάνι τυρί και ανακατεύω καλά. Τα μεταφέρω σε ένα ταψί, καλύπτω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για περίπου 15' στον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου