13.5.15

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και ελιές α λα Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Ψάχνοντας να βρω όνομα για την συγκεκριμένη συνταγή, θυμήθηκα έναν από τους κορυφαίους (ίσως και τον κορυφαίο για πολλούς) τερματοφύλακες όλων των εποχών, τον Λεβ Γιασίν ή αλλιώς το "μαύρο χταπόδι". Πρόκειται για τον μοναδικό πορτιέρο που έχει κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα.


Η δική μου αδυναμία σε τερματοφύλακες, ο Μπουφόν έφτασε κοντά στην κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου το 2006, αλλά τελικά η Μπάλα παραδόθηκε στα χέρια του Φάμπιο Καναβάρο.
Γι αυτό λοιπόν, αποδίδω στο "ασπρόμαυρο χταπόδι" της Γιούβε την παρακάτω συνταγή με την ελπίδα να μην αφήσει καμία μπάλα να φύγει από τα πόδια και τα χέρια του απόψε.
(Ε, και γιατί είναι πολύ νόστιμος...)

Υλικά
1 χταπόδι, περιπου 1.200 γρ. 
1/2 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο 
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
20 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 
Βάζω μια κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει καλά. Ρίχνω μέσα το χταπόδι και το γυρνάω συνεχώς για δύο περίπου λεπτά. Δεν προσθέτω άλλα υγρά γιατί σχεδόν αμέσως αρχίζει το χταπόδι να βγάζει τα δικά του. 

Χαμηλώνω στο μισό την φωτιά σκεπάζω και αφήνω το χταπόδι να μαγειρευτεί για 40'. Κατά διαστήματα, το γυρίζω ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα. 

Βγάζω το χταπόδι, σουρώνω το ζουμί του και το αφήνω στην άκρη. Μόλις κρυώσει λίγο το χταπόδι, το κόβω σε μικρά κομμάτια. 

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Προσθέτω το μακαρονάκι, το φέρνω μια βόλτα να λαδωθεί και σβήνω με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συμπληρώνω ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μόλις απορροφηθεί, ρίχνω το ζουμί από το χταπόδι, τις ελιές, το ξύσμα, το πιπέρι και ανακατεύω. 

Με το που σωθούν τα υγρά συνεχίσω με το χταπόδι, ακόμα δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και ανακατεύω συνεχώς. 

Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά, όσο χρειάζεται για να βράσει το μακαρονάκι. 

Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω, σκεπάζω και το αφήνω να "ξεκουραστεί". 

Σερβίρεται ζεστό, ιδανικά με λίγη τριμμένη μερακλίδικη φέτα από πάνω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου