15.4.15

Συκώτι κοκκινιστό α λα Ζλάταν Ιμπρα(χ)ίμοβιτς

Η λατρεία μου για το συκώτι ξεκίνησε ένα βράδυ στο (τότε) Cucina Povera, ούσα έγκυος κάμποσων μηνών στον Μικρό. Τόσο εγώ όσο και ο Πατέρας πιστεύαμε πως η ξαφνική μου επιθυμία για ψητό συκώτι είναι αποτέλεσμα των διαταραγμένων μου ορμονών. 


Ορμόνες ξε-ορμόνες από εκεί που μέχρι τότε δεν ήθελα να βλέπω συκώτι, όχι μόνο έμαθα να το τρώω αλλά άρχισα και να το μαγειρεύω, με αρκετά καλά αποτελέσματα μπορώ να πω. 

Μαγειρεύοντάς το την τελευταία φορά σκέφτηκα πως το συκώτι είναι σαν τον Ζλάταν: ή το(ν) λατρεύεις ή το(ν) μισείς...

Υλικά 
500 γρ, συκώτι μοσχαρίσιο, κομμένο σε μπουκιές
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα, περασμένη στο μούλτι
αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
1 πρέζα πάπρικα, γλυκιά

Εκτέλεση
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρω το συκώτι μέχρι να αλλάξει χρώμα, για 2-3 λεπτά. Το βγάζω από το τηγάνι και ρίχνω το κρεμμύδι. Το ανακατεύω έως ότου μαλακώσει. 

Ξαναρίχνω το συκώτι, σβήνω με το κρασί και μετά από ένα λεπτό προσθέτω την ντομάτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύω. 

Χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω το θυμάρι και το αφήνω να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 15-20 λεπτά. 

Παρέα με σπυρωτό ρύζι γίνεται ένα χορταστικό πιάτο, αλλά και σκέτο είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για κόκκινο κρασί (και αγώνες Champions League).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου