23.9.14

Οι συμβουλές εγκυμοσύνης, εγκυμονούν κινδύνους...

Είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά η μεταλαμπάδευση γνώσεων. Ή αλλιώς ο "ξερολισμός". Το έχουμε βιώσει όλοι σε πολλά στάδια και φάσεις της ζωής μας. Οποτεδήποτε βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση (καλή ή κακή δεν έχει σημασία), πάντα θα βρεθεί κάποιος που έχει μια παρόμοια εμπειρία ή τουλάχιστον την είχε ο κουμπάρος ενός ξαδέρφου της κουνιάδας της πεθεράς του και θα μας δώσει τις συμβουλές του, χωρίς απαραίτητα να τις έχουμε ζητήσει.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας που ξυπνάει όλες τις μαμές του κόσμου! Κι εγώ λοιπόν έχω να σας δώσω μια συμβουλή: ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ τις εγκύους, παρά μόνο αν σας το ζητήσουν.


Κι αυτό για κυρίως δύο λόγους
Πρώτον: σίγουρα θα έχει ρωτήσει, διαβάσει, ακούσει πολλά πράγματα μέχρι τώρα για να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Δεν περίμενε να βγει για καφέ με εσάς για να τα μάθει.
Δεύτερον: τα περισσότερα από αυτά που θα της πείτε , είναι άκυρα, τα έχει ξανακούσει κι από άλλους, έχει κάνει αρκετή υπομονή ενώ τα νεύρα της είναι σε αρκετά ευαίσθητη φάση και αυξάνετε τις πιθανότητες να είστε εσείς το θύμα που θα τα ακούσει για όλους.

Τι εννοώ λέγοντας "άκυρα"; Θα πάρω για παράδειγμα την δική μου περίπτωση από τις "συμβουλές" που έχω ακούσει, πιστεύοντας ακράδαντα πως δεν είμαι η μόνη με τέτοια βιώματα.

-Μην σκύβεις.
Και πώς θα δέσω τα παπούτσια μου; Με τηλεπάθεια; Να προσλάβω μπάτλερ; Να κυκλοφορώ εννέα μήνες με σαγιονάρες; Επίσης σε όλο αυτό το διάστημα θα χρειαστεί να βγάλω και την κατσαρόλα που έχω στο κάτω συρτάρι. Μήπως να απλώσω όλα μου τα πράγματα στον πάγκο της κουζίνας σαν να βρίσκομαι σε παζάρι λαϊκής;

-Μην σηκώνεις βάρη
Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά πάω στο σούπερ μάρκετ μόνη μου και είναι μάλλον δύσκολο την μια μέρα να παίρνω μια κονσέρβα ντομάτας, την επόμενη ένα πακέτο ρύζι, την τρίτη ένα αφρόλουτρο και πάει λέγοντας... Επίσης αν έλεγα στο 2χρονο "ανέβα στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου γιατί δεν κάνει να σηκώνω βάρη" και το έκανε, θα τον πηγαίναμε αντί για παιδικό στο Τσίρκο του Ήλιου...

-Μην κουράζεσαι
Όχι βέβαια! Έχω κλείσει σούιτα στο Χίλτον για εννιά μήνες, μην σου πω ότι θα γεννήσω στο σπα τους... Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι στο καπάκι ακούς: "Εγω όταν ήμουν έγκυος, μέχρι και τις κουρτίνες κρέμαγα!"...

-"Είσαι 6 μηνών κι έχεις πάρει μόνο 5 κιλά; Δεν είναι καλό για το παιδί"
Το παιδί θα φάει ακόμα κι αν εγώ λοιμοκτονώ, ακριβώς γιατί τρέφεται από μέσα. Δεν θα σκεφτεί "σημερα δεν έφαγε τίποτα η μανούλα, ε, μην είμαι γαϊδούρι, δεν θα φάω ούτε κι εγώ".

-"Πω πω πάχυνες πολύ! Τρως ε;"
"Όχι έκατσα στο ρεύμα και φούσκωσα από τον αέρα". Ακόμα κι αν δείτε μια έγκυο σαν το ανθρωπάκι της Michelin, δεν είναι ανάγκη να της το τονίσετε. Σίγουρα το γνωρίζει καλύτερα από εσάς και στην τελική αποφάσισε για αυτή την περίοδο να φάει το καταπέτασμα. Ας το ευχαριστηθεί τώρα -και ας το μετανιώσει αργότερα...

-Η κουμπάρα μου έχει μια γνωστή που έκανε αυτό που έκανες εσύ και το παιδί βγήκε με τρία αυτιά!
Μην λέτε τρομακτικές ιστορίες με εγκυμοσύνες, γέννες, βρέφη κλπ. σε κάποια που περιμένει παιδί. Έχει ήδη το άγχος της, δεν χρειάζεται την συνδρομή σας!

-Να το θηλάσεις όσο πιο πολύ μπορείς
...στην καλύτερη. Γιατί υπάρχει και το :"Δεν πιστεύω να μην θηλάσεις το παιδί" που δεν χωρά διαπραγματεύσεις. Το αν μπορώ, αν θέλω και αν γίνεται να θηλάσω αφορά εμένα και το στήθος μου. Κανέναν, μα κανέναν άλλον! Γι' αυτό καλύτερα να μην ανοίγετε καν αυτό το κεφάλαιο.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να πείτε σε μία έγκυο; "Για ο,τι θες, όποτε θες, είμαι εδώ".

Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου