14.5.14

Μπακαλιάρος με μυρωδικά α λα Τάκης Φύσσας

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το -οποιοδήποτε- ψάρι τρώγεται με έναν και μοναδικό τρόπο: στην ταβέρνα. Εκεί γνωρίζουν (από εμένα σίγουρα πιο) καλά να το τηγανίσουν/ψήσουν/μαγειρέψουν. Εκεί θα βρωμίσει η δική τους κουζίνα και όχι η δική μου. Εκεί θα πρέπει να απολυμάνουν τα δικά τους πιάτα από την ψαρίλα και όχι τα δικά μου.


Καθ´ ότι όμως το διαιτολόγιο του Μικρού απαιτεί την κατανάλωση ψαριών πιο συχνά απ´ ο,τι πηγαίνουμε στις ψαροταβέρνες, ρίχνω τα μούτρα μου και κανα μπακαλιάρο στην κατσαρόλα πότε πότε.

Η συγκεκριμένη συνταγή πήρε το όνομα του Τάκη Φύσσα, πρώτον γιατί μου είναι εξαιρετικά συμπαθής, δεύτερον γιατί δουλεύει δίπλα στον (μην τα ξαναλέμε πόσο αγαπάμε) Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και τρίτον γιατί ήταν μια έμπνευση της στιγμής που αποδείχθηκε στην πράξη πολύ καλύτερη από την θεωρία.

Μπακαλιάρος με μυρωδικά α λα Τάκης Φύσσας

Υλικά
4 φιλέτα μπακαλιάρου
1/2 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα όπως στην χωριάτικη
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 μικρές πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, το φέρνουμε μια βόλτα και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες αλατοπίπερο και λίγο νεράκι, ίσα να καλυφθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά.

Κατόπιν, τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου και με την βοήθεια ενός κουταλιού τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 15 λεπτά. Ενδιάμεσα ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό.

Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά (περίπου 5') δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν το θέλει αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει την τελευταία βράση.

Αν έχουν περισσέψει πολλά υγρά, ξεσκεπάστε και δυναμώστε για πέντε λεπτά τη φωτιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου