19.2.14

Κοτόπουλο με κόλιανδρο Ρέφικ (Ράφικ;) Τζιμπούρ (Τζεμπούρ;)

ΟΚ, παραδέχομαι πως το κοτόπουλο δεν είναι το ζώο που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το Ρέφικ (Ράφικ;) Τζιμπούρ (Τζεμπούρ;). Επειδή όμως δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να μαγειρέψω -τον κατάλληλο για την συγκεκριμένη περίπτωση παίκτη- ταύρο ας αρκεστούμε στο ταπεινό (αλλά ταυτόχρονα μεγάλο πολυεργαλείο) πουλερικό. 

Ο λόγος όμως που η συγκεκριμένη συνταγή πήρε το όνομα του πρώην επιθετικού της ΑΕΚ (έχει παίξει και αλλού;) είναι ένας:
Ενώ φυσιολογικά η συγκεκριμένη συνταγή θέλει λευκό κρασί, εγώ έβαλα κόκκινο (γιατί μόνο αυτό είχα) και περιέργως ταίριαζε πολύ. Αυτό το "ανάποδο" μου θύμισε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Ρέφικ (Ράφικ;) που το έβγαζε αρκετά εντός και εκτός γηπέδων και προπονήσεων. 

Υλικά 
2 φιλέτα απο στήθος κοτόπολου, κομμένα σε μπουκιές
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο, σπασμένο από το γουδί
1/3 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο, σπασμένο από το γουδί
Αλάτι και φρακοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε ξανά το κοτόπουλο στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, αλατοπίπερο και λίγο νερό ίσα να μισοσκεπάζει το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 30'-40' να μαγειρευτεί έως ότου μείνει με τη σάλτσα του. 
Συνοδεύεται άψογα με κουσκούς και μπόλικα τάκλιν εκτός φάσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου