16.1.14

Ζυμαρικά α λα Τάσος Λαγός

Η συγκεκριμένη συνταγή θα μπορούσε να ονομαστεί και "Η Οδύσσεια ενός λουκάνικου". Σκέφτηκα και το "Λουκάνικο το πολυεργαλείο" αλλά ακούγεται κάπως πρόστυχο. Σκεφτόμενη όμως το "πολυεργαλείο" θυμήθηκα τον αμυντικό μέσο του Παναθηναϊκού και έβγαλα τον τίτλο.


Όλα ξεκίνησαν ήρεμα και ανυποψίαστα πριν από λίγες ημέρες όταν αποφάσισα να συμπεριλάβω στο μενού ενός τραπεζώματος ψητό λουκάνικο. Προφανώς η σπανακοτυρόπιτα, το γουρουνόπουλο στη γάστρα και η πράσινη σαλάτα με την Αρτα και τα Γιάννενα μέσα μου φάνηκαν λίγα... Κακώς.
Οπως επίσης κακώς υπολόγισα ότι η κατάλληλη ποσότητα λουκάνικου για το συγκεκριμένο τραπέζι ήταν 2 μέτρα (με το συμπάθειο...). Να μην σας κουράζω, λίγο έως πολύ, απ´ όλα περίσσεψαν. Το λουκάνικο όμως περισσότερο.
Δυο μέρες μετά ήρθε η ώρα του να μεταμορφωθεί σε κάτι-σαν-σπετζοφάι. Μην φανταστείτε σπουδαία πράγματα, μια σάλτσα ντομάτας με πιπεριές με την προσθήκη του λουκάνικου.
Ε, αφού φάγαμε και από αυτό ένα βράδυ παρέα με έναν Ορεινό Ήλιο (Semeli), φρεσκοψημένο ψωμί και τον καινούργιο κύκλο του Ντάουτον Άμπεϊ, είδα ότι περίσσεψε κι άλλο (ναι καλά το καταλάβατε, το είχα παρακάνει).
Την επομένη, έβρασα λίγο χωριάτικο χυλοπιτάκι και το πάντρεψα με την σάλτσα λουκάνικου. Σήμερα τελείωσε η τελευταία μερίδα και είπα να το τιμήσω με ένα ποστ.
Ηθικό δίδαγμα: μην ψήνετε πάνω από 1 μέτρο λουκάνικου (αλλά αν το ψήσετε, εδώ είμαστε εμείς να δίνουμε καμιά ιδέα)

Συνταγή:

Υλικά
3-4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες κέρατο, σε ροδέλες
1/2 φλ. κόκκινο ξηρο κρασί
4-5 ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη, ή μια κονσέρβα ντοματάκια
Όσο ψητό χωριάτικο λουκάνικο έχει περισσέψει, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι χυλοπιτάκι ή όποιο ζυμαρικό σας αρέσει (εκεί θα τα χαλάσουμε;)

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις φέρνουμε μια βόλτα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το λουκάνικο και ανακατεύουμε. Καθώς το συγκεκριμένο λουκάνικο είχε αρκετά μπαχαρικά, δεν πρόσθεσα άλλα στην σάλτσα. Εσείς πράτετε κατά βούληση. Μόλις η σάλτσα μείνει με το λάδι της είναι έτοιμη. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Μαζί ή ξεχωριστά. Περί ορέξεως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου