1.10.13

Λαζάνια «Στέφανος Καπίνο»

Τα ζυμαρικά είναι (η μεγαλύτερη αδυναμία μου αλλά και) από τις κυριότερες βάσεις της μαγειρικής. Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο: Εκτός από το κόλλημα που έχω γι' αυτούς από μικρή (Μπαϊα, Μπουφόν, Σορεντίνο -κανένας Φρόιντ δεν μπόρεσε ποτέ να μου το εξηγήσει), τους θεωρώ την σημαντικότερη μονάδα στην ομάδα. Οκ, εκτός αν έχεις τον Μέσι στην επίθεση αλλά αυτός είναι άλλη ιστορία. Αν δεν έχεις, λοιπόν, τερματοφύλακα, ομάδα δεν φτιάχνεις όσο και καλό υλικό να διαθέτεις στην άμυνα. Ε, κάπως έτσι είναι και τα ζυμαρικά. Σε χορταίνουν και δίνουν όγκο στην σάλτσα, στον κιμά ή στην γέμιση (για την συγκεκριμένη περίπτωση) τα οποία από μόνα τους θα ήταν λειψά ορεκτικά.
 Οπότε, η παρακάτω συνταγή απαιτούσε το όνομα του Στέφανου Καπίνο γιατί
1: έχει σαν βάση της ζυμαρικό (τερματοφύλακα)
2: περιέχει πράσινα λαχανικά και μυρωδικά (οκ, δεν είναι τριφύλλια αλλά στενοί συγγενείς)
3: απαιτεί φρέσκο, ελαφρύ τυρί για την γέμιση (άρα το λευκοπράσινο σύνολο θυμίζει λίγο την φετινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού)
3: και είναι νόστιμη!

Λαζάνια Στέφανος Καπίνο

Υλικά για 1 μεσαίο ταψί
1 πακέτο λαζάνια
4-5 κολοκυθάκια, περασμένα από τον τρίφτη
5 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι δυόσμος και άνηθος ψιλοκομμένα
500 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
100 γρ. φέτα, τριμμένη
200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 λίτρο γάλα

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι (χωρίς λάδι) αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά τα πράσα με τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν ελαφώς τα ανακατεύουμε καλά με το ανθότυρο, την φέτα και τα μυρωδικά. Απλώνουμε μια στρώση με λαζάνια στην βάση του ταψιού, στρώνουμε το 1/3 της γέμισης και σκεπάζουμε με λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελείωσουν τα υλικά κλείνοντας με λαζάνια (το πιθανότερο είναι να μας περισσέψουν λίγα λαζάνια. Τα κρατάμε για κάποια μελλοντική συνταγή).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Περιχύνουμε προσεκτικά το γάλα γύρω γύρω από τα λαζάνια και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 50 λεπτά (αν "αρπάξει" νωρίς η επιφάνεια την καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο). Κατόπιν πασπαλίζουμε με την μοτσαρέλα και την φρυγανιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά προτού το σερβίρουμε. Τρώγεται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία, ό,τι πρέπει για συνοδεία βραδινοκυριακάτικου ματς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου