26.9.13

Στη Θεσσαλονίκη τσιμπάμε, δεν τρώμε



Γκερεμέζι Ηπείρου με πιπεριές Φλωρίνης στο Local.

Η Θεσσαλονίκη με τα φαγητομαγαζιά της μου μοιάζει λίγο σαν το «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα». Σου ανοίγει η όρεξη και πας Θεσσαλονίκη ή πας Θεσσαλονίκη και σου ανοίγει η όρεξη;
Αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα μας έχουν φάει και όταν -γυρίζοντας πίσω- ανεβαίνουμε στη ζυγαριά, βγάζει την σήμανση «παρακαλώ, ανεβαίνετε ένας-ένας»...
Στην τελευταία μας επίσκεψη, η Νονά του Μικρού (Σαλονικιά αφού) συμπεριέλαβε ένα νέο μαγαζί στο πρόγραμμα της γαστροεπιδρομής μας. Οι συστάσεις ήταν οι εξής: «Θα πάμε στο Local. Ενα νέο cocktail bar, με πιάτα στυλ tapas όπου μαγειρεύει ο παλιός σεφ του Banquet, για να τσιμπήσουμε».
Αυτό το τελευταίο «για να τσιμπήσουμε» να το προσέχετε όταν σας το λένε σε αυτή την πόλη γιατί είναι σαν το σουβλάκι-καλαμάκι, το τοστ και τη φέτα: άλλο εννοούμε εμείς στην Αθήνα και αλλιώς το έχουν εκεί. Για να καταλάβετε θα σας πω μόνο το εξής: για τραπέζι 6 ατόμων παραγγείλαμε 3 ταλιάτες (εξαιρετικές και πολύ σωστά ψημένες με πεντανόστιμες πατάτες και πράσινο σαλατικό για συνοδευτικό), δύο ριζότο με σπαράγγια, ένα κοτόπουλο ψητό, ζουμερό και απίθανα καρυκευμένο (επίσης με λιγουρευτές πατάτες), μία πράσινη σαλάτα και δύο μερίδες με γκερεμέζι Ηπείρου ψημένο στον φούρνο με πιπεριές Φλωρίνης και τραγανές φέτες ψωμιού ελαφρώς ραντισμένες με ελαιόλαδο.
Αυτά για να «τσιμπήσουμε» και να συνοδεύσουμε τρία μπουκάλια κόκκινο κρασί (και ενώ το μεσημέρι είχαμε «τσιμπήσει» στο μεζεδοπωλείο της Στοάς Αριστοτέλους -δεν τρελάθηκα με το φαγητό αλλά έχει φοβερή ατμόσφαιρα). Βέβαια, αν εξαιρέσουμε την ταλιάτα που είναι για δύο άτομα, όλα τα άλλα είναι σε σχετικά μικρές μερίδες (αλλά και αντίστοιχου μεγέθους τιμές).
Σεφ του Local (Π. Πατρών Γερμανού 17 & Παύλου Μελά γωνία, τηλ. 2310 223307) είναι ο Τζέικ, Σέρβος, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης πλέον. Είχα δοκιμάσει πιάτα του στο Banquet πριν από δύο χρόνια και μου φάνηκε καλός. Αλλά μάλλον είναι από αυτούς που όσο περνάει ο καιρός γίνεται καλύτερος.  

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου