24.9.13

Το κοτόπουλο «Νίκος Γεωργέας»



Η συζήτηση ξεκίνησε ως εξής: «Τι θα φάμε σήμερα;» -Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μουστάρδα και γιαούρτι, με ντομάτα, ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και πάπρικα. «Γιατί μου λες όλη τη συνταγή;» -Αφού δεν έχει συγκεκριμένο όνομα αυτή η συνταγή, τώρα μου βγήκε. Πώς να την πω; Κοτόπουλο Μπάμπης; 
Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα των συνταγών με ονόματα ποδοσφαιριστών. Γιατί δηλαδή υπάρχει το κοτόπουλο Κιέβου, το μοσχάρι μπουργκινιόν και να μην υπάρχει το κοτόπουλο «Νίκος Γεωργέας»;
 Τα περισσότερα ονόματα φαγητών χάνονται στα βάθη της κατσαρολικής ιστορίας και πολλές εκδοχές ερίζουν για την καταγωγή τους. Τη συγκεκριμένη συνταγή όμως δύσκολα θα την διεκδικήσει άλλο ποδοσφαιρικό όνομα καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του παίκτη της ΑΕΚ:
  1. Η συνταγή βασίζεται στο κοτόπουλο, το οποίο είναι αγαπητό στο ευρύ κοινό, όπως και ο Νικόλας.
  2. Τα υλικά της βρίσκονται πολύ εύκολα στην εγχώρια αγορά χωρίς να αναγκαστείς να τα αναζητήσεις σε καταστήματα (μάνατζερ) με εισαγόμενα προϊόντα.
  3. Απλά και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, σε βγάζει από την δύσκολη θέση αποδίδοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, πράγμα που έχει κάνει ο Γεωργέας ουκ ολίγες φορές στην Ενωση.
  4. Και φυσικά περιέχει ελιές από την ξακουστή Καλαμάτα όπου «τα φυτά είναι ωραία» κλπ. κλπ.

Με άλλα λόγια:

Κοτόπουλο «Νίκος Γεωργέας»

Υλικά για 4 άτομα
2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μερίδες
3-4 μπουτάκια κοτόπουλου, φιλεταρισμένα και κομμένα σε μερίδες
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη ή με μέλι
2 ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 χούφτα φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας, γεμάτες, γιαούρτι 2 % λιπαρά
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
1 πρέζα πάπρικα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του σκεπασμένο για περίπου 1 ώρα. Κατόπιν μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα ταψί (κατά προτίμηση στρωμένο με λαδόκολλα για να μην έχετε να τρίβετε μετά) και ψήνετε για περίπου 45 λεπτά στους 180°C. Η δική μου κουζίνα έχει γκριλ και αέρα μαζί και προτιμώ να το ψήνω εκεί στο δεύτερο ράφι από το τέλος. Αλλιώς προτιμήστε τις αντιστάσεις. Τρώγεται με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και ακόμα πιο ευχάριστα μετά από νίκη της ΑΕΚ.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου