28.8.13

Η κουζίνα και το παιδί θέλουν αυτοσχεδιασμό



Το αρχικό πλάνο ήταν μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα και φέτα Σπερχειάδος (από τον Τσιάκα - εγγύηση όπως και η μυζήθρα του!). Ομως οι μελιτζάνες που βρήκα στον μανάβη της περιοχής πρέπει να είχαν βγει από το μποστάνι τη χρονιά που η ΑΕΚ πήρε το τελευταίο της πρωτάθλημα. Οπότε τα σχέδια ναυάγησαν θριαμβευτικά. Ταυτόχρονα, ο Mικρός λόγω βαρεμάρας (πόσο κούνια και τσουλήθρα να κάνει ο παιδί πια!), είχε αρχίσει την γκρίνια. Οπότε έπρεπε να σκεφτώ κάτι γρήγορο, εύκολο που να μην συμπεριλαμβάνει τις λέξεις: σουβλάκι, πίτσα, ντελίβερι, τζατζίκι 
 Έτσι, τη θέση της μελιτζάνας πήρε το πολυεργαλείο που λέγεται «Τάρτα χωρίς φύλλο» και έχει σώσει την κατάσταση ουκ ολίγες φορές.
Τα βασικά συστατικά είναι 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 3-4 αβγά. Από εκεί και πέρα βάζεις ό,τι τυρί θες (ή διαθέτουν τα ράφια του ψυγείου σου), ό,τι μυρωδικό σου αρέσει φρέσκο ή αποξηραμένο και ό,τι διαθέτει το ψυγείο σου: αλλαντικά, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντοματίνια, πράσο, πιπεριές, ψιλοκομμένο κοτόπουλο που έχει περισσέψει κλπ.
Εγώ είχα και ένα μπισκοτάκι πτι-μπερ έτοιμο, δεν το έβαλα στην τάρτα αλλά το έδωσα στον Mικρό κι έτσι είχα πέντε λεπτά στη διάθεσή μου ώστε να βάλω τα υλικά στο μπολ.
Το ψυγείο μου, καθώς ακόμη κρατάει συνήθειες καλοκαιρινές και φιλοξενεί από λίγα έως ελάχιστα πράγματα, μου έδωσε τα πολύ βασικά: φέτα (περίπου 250 γρ.), γραβιέρα (περίπου 100 γρ.) και ξινομυζήθρα Κρήτης (περίπου 50 γρ., ναι το καταλάβα, αύριο έχει σούπερ μάρκετ το πρόγραμμα). Τα έριξα στο μπολ μαζί με το αλεύρι, το γιαούρτι και τα αβγά, τα ανακάτεψα καλά και τα άδειασα σε μια ταρτιέρα. Δεν θέλει περισσότερο από 35 λεπτά ψήσιμο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στο μεταξύ το μπισκοτάκι είχε εξαφανιστεί κι επειδή δεν ήταν ώρα να φάει κι άλλο (κρατάμε κι ένα πρόγραμμα, όχι αστεία!), παρέλαβε με γουρλωμένα μάτια από τον ενθουσιασμό, το νέο του φανταστικό παιχνίδι: το χωνί… Αυτό το φοβερό εφεύρημα το οποίο όχι μόνο έχει μια πολύ βολική «χειρολαβή» ώστε να το δαγκώνεις σαν παγωτό χωνάκι, μπορείς και να χώσεις τη μούρη σου μέσα και να ακούς περίεργα τον εαυτό σου! Εκπληκτικό! Ασε που τον κράτησε απασχολημένο τουλάχιστον 15 λεπτά, όσο χρειαζόταν για να πλύνω και την λάντζα.
Έτσι, μετά από αυτό αποφάσισα να κρατήσω τις αποστάσεις μου από τα παιχνιδάδικα για αρκετό καιρό. Η κουζίνα μας διαθέτει πληθώρα παρόμοιων, μην σας πω και πιο εντυπωσιακών παιχνιδιών (κουτάλες, σπάτουλες, μπρίκια)…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου