3.8.13

Τα μαγικά του Νίκου Μιχαήλ

Τα Άργουρα είναι από τα μαγαζιά που πρέπει να πας με τους κατάλληλους -θετικούς- ανθρώπους. Χωρίς δήθεν, με ένα "άντε στην υγειά μας και καλά να μαστε" έχοντας το ποτήρι γεμάτο τσίπουρο και την καρδιά γεμάτη γενικώς.

Σε ζεσταίνει με την ενέργειά του κι όχι μόνο με την κακαβιά-καλωσόρισμα η οποία πολύ μου θυμίζει εκείνη του παππού μου με τις σκορπίνες που ψάρευε... 
Ο Νίκος Μιχαήλ προσφέρει τα θαλασσινά στην καλύτερη μορφή που θα μπορούσαμε να τα γευτούμε. Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το κριθαρότο με τους πετροσωλήνες (μεγάλη καταστροφή), το χέλι με την καπνιστή μελιτζάνα (πιάτο-φετίχ), τους χταποδοκεφτέδες-λουκουμάκια (που σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τα κρεατένια κεφτεδάκια σε νοστιμιά και αφρατοσύνη) και την ταραμοσαλάτα με πατάτα την οποία (εχω πάρει όρκο) κάποια στιγμή θα την πάρω για κύριο πιάτο (σ.σ. παρόμοιας νοστιμιάς μόνο στη Λόλα στη Θεσσαλονίκη). 

Αλλά αυτή την φορά θα διαλέξω την κατηγορία "ελαφρώς μαγειρεμένα" (καθότι το "ωμά" πεφτει βαρύ σε κάποιους). Ο έρωτας για το σεβίτσε και το καρπάτσο (σε λαβράκι, μαγιάτικο, ροφό, δεν έχουμε αφήσει και τίποτα) προϋπήρχαν. Τώρα ήρθε και ο τόνος... "Σας έφερα να τον δοκιμάσετε και να μου πείτε", μας λέει. Και του είπαμε. "Δεν μας φέρνεις άλλη μία από το ίδιο;". Μια σταγονίτσα μπαλσάμικο απο πάνω, λίγο μαριναρισμένο κολοκύθι και μερικές νιφάδες από την μαγική σκόνη του Νίκου. Δεν είναι πρέπον να ρωτάς έναν σεφ πώς ακριβώς ήρθε και δημιουργήθηκε η έμπνευση. Δουλειά σου είναι να την ευχαριστηθείς, όχι να την διαλύσεις σε κομμάτια παζλ. 

Θεωρώ ότι το να μαγειρέψεις ένα νόστιμο φαγητό είναι κάτι που εύκολα ή δύσκολα τελικά το κατορθώνεις. Λίγο τα μπαχαρικά, λίγο τα μυρωδικά, λίγο η ντομάτα, λίγο το λεμόνι, θα το φτάσεις εκεί που θες. Γι ´ αυτό και θαυμάζω τα ταλέντα που σου φέρνουν ένα πιάτο στο οποίο έχουν επέμβει ελάχιστα αλλά καθοριστικά για να σου χαρίσουν μια απόλαυση που θα την θυμάσαι καιρό.

Υγ: σε περίπτωση που σας έπεισα, θα πρότεινα να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν πάτε. Το επισκεφθήκαμε καθημερινή τέλος Ιουλίου και ήταν γεμάτο (Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ 2177173200)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου