26.7.13

Πιλάφι με γαρίδες και σαφράν


Υλικά για 4 μερίδες

500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί ή 1 σφηνάκι ούζο
7-8 ίνες σαφράν, διαλυμένες σε λίγο ζεστό νερό
1 φλ. ρύζι για πιλάφι
500 ml (κάτι σαν) ζωμός από τις γαρίδες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 




Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τις γαρίδες το κεφάλι και το κέλυφος κρατώντας την ουρά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε κατά μήκος τη ράχη της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι. Ρίχνουμε τα κεφάλια και τα κελύφη σε μία κατσαρόλα με νερό και τα σιγοβράζουμε για 30-40. Σουρώνουμε, κρατάμε τον ζωμό και πετάμε τα υπόλοιπα.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις φέρνουμε μια βόλτα να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 5-6 λεπτά βγάζουμε τις γαρίδες με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Τις διατηρούμε σκεπασμένες και ζεστές. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι, το ανακατεύουμε να πάρει λίγο από τα υγρά και προσθέτουμε το σαφράν και αλάτι. Ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό και μόλις τον πιει προσθέτουμε λίγο ακόμη όπως στο ριζότο. Συνεχίζουμε μέχρι σχεδόν να βράσει το ρύζι. Περίπου 1-2 λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά ξαναρίχνουμε τις γαρίδες στο σκεύος και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου