25.7.13

Σύκο: ο απαγορευμένος καρπός





Καθαρίζοντας (και τρώγοντας συγχρόνως) ένα κεσεδάκι βασιλικά σύκα, σκεφτόμουν «γιατί να μην ζούμε για πάντα σε ένα ατελείωτο καλοκαίρι;». Δεν αναφέρομαι στη θάλασσα, τα μπάνια, τη ζέστη κι όλα αυτά γιατί ξέρω αρκετούς που λατρεύουν τον χειμώνα, το βουνό και την βροχή. Περίεργοι άνθρωποι, τι να πεις...


Μιλάω όμως για αυτά τα υπέροχα, ζουμερά, λαχταριστά, γλυκά φρούτα της εποχής. Γιατί δεν πιστεύω ότι από τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα καρπούζια, τα σύκα και τα σταφύλια (λίγο αργότερα) προτιμά κάποιος τα αχλάδια και τα μήλα;! 

Γι' αυτό και ποτέ δεν με έπεισε η ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Βρίσκεσαι στον παράδεισο, με οοοοοοοόλα τα καλά του κόσμου και πας να φας το ΜΗΛΟ;;; Να μου έλεγε δηλαδή εμένα ο Θεός "Φάε ό,τι φρούτο θες και άσε την μηλιά ήσυχη", ε, εκεί θα ήταν ακόμα και θα περίμενε. Δεν λέω να έδινε η Εύα στον Αδάμ καρπούζι, μην είμαστε υπερβολικοί. Άλλωστε δεν είναι κι εύκολο, άντε κουβάλα το, άντε κόψ´ το, άντε μάζεψε τα ζουμιά θα μαζευτούνε μυρμήγκια... Άσε που για να το ´φχαριστηθείς πρέπει να είναι και παγωμένο.

Αλλά να του έδινε ένα σύκο, να το καταλάβω... Εκείνα που όταν τα ανοίγεις είναι σαν να τρως μαρμελάδα, τόσο γλυκά. Έτσι αξίζει η αμαρτία!

Και η καλύτερη συνταγή για σύκα είναι μία: καθαρίστε τα και απολαύστε τα, μην αφήσετε ούτε ένα. Κι αν θέλετε μαρμελάδα σαν σπιτική, σαν το φρούτο το ίδιο κλεισμένο μέσα στο βαζάκι, σας προτείνω αυτήν την Πυλιακής Γης. Εγώ που δεν φημίζομαι για την προτίμησή μου στις μαρμελάδες (παιδί του μελιού γαρ), με αυτήν ξετρελάθηκα.

Πάω να αμαρτήσω τώρα και τα ξαναλέμε...

2 σχόλια:

  1. Στον Παράδεισο δεν έχει καρπούζια. Πού να φτύσεις τα κουκούτσια; Θα σε στείλουν στην κόλαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα ένας πολύ βασικός λόγος για να μην πάω στον παράδεισο!

      Διαγραφή