25.1.19

Γιουβέτσι κοτόπουλο α λα Μάριος Οικονόμου


Υπάρχει άνθρωπος που μέσα στον χειμώνα δεν έχει πει: "Να 'χαμε ένα γιουβετσάκι τώρα..."; Δύσκολο. Ε, αυτό είπαμε κι εμείς (κυρίως τα παιδιά). Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μοσχαρίσιο κρέας στο ψυγείο, δεν μας πτόησε, αφού υπήρχαν φιλεταρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου.


Η επιτυχία της συνταγής ήταν εξασφαλισμένη κυρίως λόγω της συμμετοχής των παιδιών στην δημιουργίας της.



Σας την προτείνω, διότι η μυρωδιά που γέμισε το σπίτι, ήταν σχεδόν μεθυστική.

Υλικά
5-6 μπουτάκια κοτόπουλου, φιλεταρισμένα και κομμένα σε μεγάλες μπουκιές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες, περασμένες από το multi ή μία κονσέρβα ντομάτας επίσης περασμένη από το multi (αν έχετε και λίγα ντοματίνια, βάλτε τα μαζί)
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κύβος λαχανικών
1 ξυλαράκι κανέλας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη πάπρικα γλυκιά
1 συσκευασία κριθαράκι μέτριο

Εκτέλεση
Σε βαθύ σκεύος, ζεσταίνω το λάδι και τσιγαρίζω για λίγα λεπτά το κρεμμύδι. Ρίχνω τον κύβο και τον φέρνω μια δυο βόλτες να διαλυθεί. Προσθέτω τον πελτέ και τον τσιγαρίζω μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να ενωθεί.

Ρίχνω τα κομμάτια κοτόπουλου και με μια ξύλινη κουτάλα τα γυρίζω μέχρι να πάρουν χρώμα (από ροζ σε λευκό). Αδειάζω τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, προσθέτω λίγο ζεστό νερό ακόμα και το αφήνω να πάρει μία βράση.

Αδειάζω το κριθαράκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και συμπληρώνω περίπου μισό λίτρο ζεστό νερό. Το βάζω στον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Μετά από 15-20 λεπτά, το ανακατεύω προσεκτικά και τσεκάρω αν χρειάζεται να συμπληρώσω νερό. Θέλει περίπου 45 λεπτά να μαγειρευτεί, αλλά κάθε τόσο θέλει ανακάτεμα, ίσως και νερό.

Το βγάζω από τον φούρνο αλλά φροντίζω να έχουν μείνει αρκετά υγρά στο φαγητό, γιατί όσο περνάει η ώρα θα τα "τραβήξει" το κριθαράκι.

Τρώγεται καλύτερα την επόμενη μέρα και σίγουρα με μπόλικο τριμμένο τυρί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου