10.9.18

Μελιτζάνες με πατάτες στον φούρνο α λα Ολιβιέ Ζιρού


Το παραδέχομαι, έχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες (άσχετα αν εμένα μου μοιάζουν 100) που γυρίσαμε από τις διακοπές, και εγώ ακόμα είμαι σε... summer mode. Λίγο χαλαρή, λίγο ασυντόνιστη, λίγο "δεν μπορεί, θα γεμίσει το ψυγείο από μόνο του", κάπως έτσι. 

Ε, κάπως έτσι πήγα να την πατήσω χθες, κυριακάτικά, όταν σκόπευα να κάνω πατάτες με μελιτζάνες στην κατσαρόλα σε σάλτσα ντομάτας. Είχα τις πατάτες, είχα τις μελιτζάνες (νόμιζα πως όλα ήταν) οκ. 


Πάω στο ψυγείο να βγάλω τις ντομάτες, κοιτάω το συρτάρι με ύφος "σαν χθες ήταν που τις έβλεπα εδώ". -Δεν πειράζει, σκέφτομαι, θα βάλω κονσέρβα. Αμ δε! Ούτε από αυτό. Και τι να πω τώρα; Ότι ήρθε ένα ρακούν και μου έσβησε από τη λίστα για τα ψώνια τις ντομάτες; Δεν μπορούσα. Το είχα πει πριν από δύο ημέρες για τα μακαρόνια...


Κλείνομαι στην κουζίνα και αρχίζω να ψάχνω. Και βρήκα! 


Υλικά 

5 μελιτζάνες μέτριες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
5 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 συσκευασία πελτέ ντομάτας
1 κύβος λαχανικών, διαλυμένος σε 500 γρ. καυτό νερό
2 φλιτζάνια λάδι
βασιλικό ξερό, ή φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικη τριμμένη φέτα


Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ένα φλιτζάνι λάδι και τηγανίζω τις μελιτζάνες για 10 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Αδειάζω στην κατσαρόλα το άλλο φλιτζάνι και τηγανίζω τις πατάτες για άλλα δέκα λεπτά. 

Στον ζωμό λαχανικών, προσθέτω τον πελτέ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνω τις μελιτζάνες, τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα ανακατεύω ελαφρώς. Αδειάζω από πάνω το ζωμό με τον πελτέ, όσο λάδι έμεινε από τις πατάτες, προσθέτω τον βασιλικό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 45'. Ξεσκεπάζω και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30'. Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζω με τριμμένη φέτα και την αφήνω να λιώσει. 

Αν σας έχει περισσέψει και μαγειρεμένος, κοκκινιστός κιμάς, ακόμα καλύτερα! Βάλτε τον μέσα και θα έχετε μια ιδέα από αποδομημένο μουσακά. 

Καλή συνέχεια! 

(σ.σ.: Γιατί Ολιβιέ Ζιρού; Μα ήταν η έκπληξη της Κυριακής -όπως και αυτό το φαγητό- σκοράροντας στο χθεσινό παιχνίδι της Γαλλίας! Ναι, άλλοι επιθετικοί το κάνουν πιο συχνά. Όχι εκείνος...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου