1.3.18

Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις!


Ένας μίνι οδηγός για όλους όσοι δεν γνωρίζουν τη μυστική (και μεταξύ μας κάπως περίεργη, ας το παραδεχτούμε) ορολογία του ποδοσφαίρου και είτε θέλουν να την ασπαστούν είτε θέλουν απλώς να επιβιώσουν ανάμεσα σε εκείνους που δεν βλέπουν τίποτε άλλο μπροστά τους από ασπρόμαυρα στρογγυλά σχήματα.


"Το παιχνίδι έληξε χωρίς τέρματα"
O διαιτητής σφυρίζει τη λήξη και κοιτάζοντας τον αγωνιστικό χώρο, ωχ! λείπουν τα τέρματα! Ο αγώνας έληξε χωρίς τέρματα! Ποιος μας πήρε τα τέρματα;!
Όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο -τουλάχιστον όχι στις επίσημες αναμετρήσεις. Απλώς έληξε 0-0, χωρίς δηλαδή να σημειωθεί κανένα τέρμα (=γκολ).

"Ο ευχάριστος πονοκέφαλος του προπονητή"
O προπονητής είναι μέγιστος μαζοχιστής και κάθε φορά που έχει πονοκέφαλο, είναι η καλύτερή του!
Χαίρεται τρελά λέμε! Τον βλέπεις χαμογελαστό, τον ρωτάς "τι συμβαίνει;" και σου απαντά: "Μα, έχω πονοκέφαλο. Έναν ευχάριστο πονοκέφαλο! Πώς να μην είμαι χαρούμενος!". Όχι!
Αυτή η κλισέ βλακεία -που πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τον εμπνευστή της και να τον ρωτήσω "μα, σοβαρά ρε φίλε;;;"- απλώς σημαίνει ότι ο προπονητής έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του και δεν ξέρει ποιον να πρωτοβάλει στην ομάδα. Να σας το πω και αλλιώς: ο Χιμένεθ φέτος δεν είχε ποτέ ευχάριστο πονοκέφαλο. Με τόσους τραυματισμούς, είχε σκέτο πονοκέφαλο.

"Ο παίκτης δεν παίζει για προληπτικούς λόγους"
Ο προπονητής βλέπει έναν συγκεκριμένο παίκτη και αμέσως φτύνει τον κόρφο του, κάνει μια βόλτα γύρω από τον εαυτό του και φωνάζει "κι εδώ με βρήκες βρε γρουσούζη!!!" όπως έκανε η Ρένα Βλαχοπούλου όταν έβλεπε τον "μπάμια" γαμπρό της στην ταινία "Η χαρτοπαίκτρα".  Ναι, ο προπονητής είναι προληπτικός, ο ποδοσφαιριστής είναι γκαντέμης και ως εκ τούτου δεν θα τον βάλει στο επόμενο ματς. Ναι, θα μπορούσε.
Αλλά όχι. Απλώς ο παίκτης δεν είναι απόλυτα έτοιμος (από άποψη υγείας, σωματικής και ψυχικής) και ο προπονητής προτιμά τον αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης ώστε να μην ρισκάρει τη συμμετοχή του.

"Ο άρχοντας του αγώνα"
Λίγο πριν ξεκινήσει το ματς, μπαίνει μέσα στο γήπεδο ένας τύπος ίδιος ο Νεντ Σταρκ από το "Game Of Thriones", με τα αρκουδοτόμαρά του, με τα όλα του, με φωνάζει "εγώ είμαι ο Άρχοντας! Ας αρχίσει ο αγώνας!".
Σίγουρα θα ήταν πιο εντυπωσιακό από τον τυπάκο με την σφυρίχτρα που αποκαλείται "άρχοντας του αγώνα" και το μόνο που καταφέρνει είναι να τον βρίζουν άπαντες από την αρχή έως το τέλος (της επόμενης ημέρας...).

"Η ομάδα πήρε τον αγώνα στα χαρτιά" (πιο επίκαιρο από ποτέ)
Αρχικά είπαν να παίξουν ποδόσφαιρο, αλλά βαριόντουσαν και το γύρισαν στο πόκερ. Και η ομάδα με το καλύτερο χαρτί, φουλ του άσου με βαλέδες, πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης.
Θα ήταν ενδιαφέρον αλλά όταν μία ομάδα παίρνει το ματς στα χαρτιά, για κάποιον λόγο ο αγώνας έχει διακοπεί ή δεν έχει αρχίσει καθόλου με υπαιτιότητα της αντιπάλου της κι έτσι κερδίζει το ματς άνευ παιχνιδιού.

"Βρώμικος παίκτης" 
Ο τύπος είναι μπίχλας, πλένεται κάθε τρίτο Σάββατο -και αυτό αν έχει κανονίσει να βγει. Νυχάκι με πένθος επιβάλλεται, μαλλί μεσα τη λίγδα, να μην μιλήσουμε για ρούχα και παπούτσια στα οποία δεν φαίνεται καν ο έρημος ο σπόνσορας.
Παρεξήγηση. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής όχι μόνο δεν έχει κανένα θέμα υγιεινής καθώς πλένεται τακτικότατα, αλλά "καθαρίζει" και όποιον αντίπαλο βλέπει μπροστά του. Τουτέστιν ο επιθετικός προσδιορισμός "βρώμικος" χαρακτηρίζει τους παίκτες που παίζουν σκληρά και ύπουλα.

(Ο κατάλογος θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα και όποτε κρίνεται σκόπιμο. Οποιαδήποτε συνεισφορά, δεκτή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου