23.1.18

Τα πιο αρωματικά κολοκυθοπιτάκια με καρύδι και κανέλα που έχεις δοκιμάσει


Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι ένα από τα αγαπημένα μου, χειμωνιάτικα πρωινά. Το τέλειο συνοδευτικό για τσάι ή καφέ. Δεν το θεωρώ γλυκό, όχι. Γλυκό είναι ό,τι μπορείς να φας μετά το φαγητό (οκ, και κυρίως ό,τι φτιάχνεται με σοκολάτα).


Αυτή είναι μια κατηγορία μόνη της. Και αν σας φαίνεται μπελάς το καθάρισμα της κολοκύθας, έχετε δίκιο, και σε μένα το ίδιο. Αλλά βρήκα στον μανάβη μου, καθαρισμένη, τεμαχισμένη και πακεταρισμένη, φρέσκια και έτοιμη για μεγάλα πράγματα! Για τον μανάβη μου, έχω πολλά (καλά) πράγματα να πω και θα το κάνω σε ένα από τα επόμενα post.

Προς το παρόν, δοκιμάστε την πιο εύκολη, γλυκιά και μυρωδάτη κολοκυθόπιτα που έχετε φάει.   

Υλικά
500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και τριμμένη
1 φλιτζάνι καρύδι, σπασμένο
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη (αν σας φαίνεται έντονο το άρωμά της, βάλτε λιγότερο)
1 φύλλο ζύμης κουρού
λίγο ελαιόλαδο
1 αβγό, χτυπημένο
λίγη έξτρα καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Παίρνω λίγη-λίγη την κολοκύθα, τη στύβω με τα χέρια να φύγουν τα υγρά και την μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, καρύδια και ανακατεύω καλά.

Αλείφω με λάδι ένα ταψάκι για pan cakes και απλώνω επάνω το φύλλο κουρού. Με προσεκτικές κινήσεις βυθίζω τη ζύμη στις θήκες του και με ένα μαχαίρι τις "χωρίζω".

Μοιράζω την γέμιση, κλείνω, διπλώνοντας τις γωνίες προς τα μέσα και αλείφω την επιφάνειά τους με το αβγό. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και ψήνω για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, στο προτελευταίο ράφι του φούρνου.

Κατόπιν, κατεβάζω το ταψάκι στο τελευταίο ράφι και ψήνω για άλλα πέντε λεπτά.

*Αν θέλω να κάνω μια ολόκληρη πίτα, αντικαθιστώ το φύλλο κουρού με ένα πακέτο φύλλο κρούστας.
Λαδώνω (ή βουτυρώνω) ένα ένα τα μισά φύλλα και τα στρώνω στο ταψί. Απλώνω τη μισή γέμιση ομοιόμορφα, κλείνω με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα, χαράζω την πίτα και την ψήνω με τον ίδιο τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου