7.12.17

Μύδια αχνιστά με κρασί: Εσείς ξέρατε πόσο εύκολα φτιάχνονται;


Μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχα τολμήσει να ασχοληθώ στην κουζίνα μου με οτιδήποτε είχε όστρακο. Αλλά βλέποντας ένα βουναλάκι από μύδια να με κοιτάζουν στον «Μπαρμπουνάκη» (ιχθυοπωλείο εγγύηση λέμε, λεπτομέρειες εδώ), δεν άντεξα, λύγισα.

Και καλά έκανα.

Γιατί ανακάλυψα πόσο εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που έχω φτιάξει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα μύδια που είναι ανοιχτά ΠΡΙΝ το μαγείρεμα, τα πετάμε. Τα μύδια που παραμένουν κλειστά ΜΕΤΑ το μαγείρεμα τα πετάμε –επίσης.

Υλικά

1 κιλό μύδια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη (προαιρετικά)
1 χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος
½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Χυμός από 2 λεμόνια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα βήματα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κυριολεκτικά.

1.       Με ένα συρματάκι κουζίνας, καθαρίζω τα μύδια από την κολλημένη άμμο (και τέλος πάντων οτιδήποτε έχει κολλήσει πάνω). Τραβάω το «χορταράκι» που εξέχει (κάτι που –παρεμπιπτόντως κακώς- δεν κάνουν πολλές ταβέρνες).

2.       Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια (και το σκόρδο αν θέλετε) για 2 λεπτά.

3.       Σβήνω με το κρασί, προσθέτω τη μουστάρδα και τον άνηθο και ανακατεύω.

4.       Ρίχνω τα μύδια, χαμηλώνω τη φωτιά στο μισό, σκεπάζω και το αφήνω για 5 λεπτά.

5.       Πασπαλίζω με πιπέρι και σερβίρω.

Ναι, αλήθεια! Αυτό είναι, δεν έχει κάτι άλλο. Τα μόνα που χρειάζεται είναι αφράτο ψωμάκι (τι δηλαδή; Τόση σαλτσούλα θα πάει χαμένη;) και ένα ωραίο, αρωματικό λευκό κρασί.

Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου