31.10.16

Τα δύο πιο εύκολα κέικ του κόσμου!

Ως κόρη ζαχαροπλάστη, μεγάλωσα κι εγώ ακούγοντας τον μύθο που θέλει τα γλυκά να συνθέτονται με ακρίβεια χημικού! Προσέχουμε τις αναλογίες, τον τρόπο που ανακατεύουμε/χτυπάμε τα υλικά, το ψήσιμο, το κόψιμο κοκ.

Αυτά τα δύο κέικ έρχονται να ανατρέψουν όλα τα παραπάνω, αποτελώντας (προφανώς) την εξαίρεση του κανόνα και να γίνουν τα πιο γρήγορα γλυκά που μπορούν να βγουν από την κουζίνα σας. Και κυρίως, χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε το μίξερ από το ντουλάπι.

Κέικ πορτοκάλι

Υλικά (για 2 μακρόστενες φόρμες)
2 φλιτζάνια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
3 αβγά
½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια, μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω καλά με αναδευτήρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. (Προσοχή: περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του βουτύρου, πριν το προσθέσω στο μείγμα ώστε να μην «ψηθούν» τα αβγά).

Βουτυρώνω και αλευρώνω δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και μοιράζω το μείγμα. Ψήνω στους 180°C για περίπου 35-40 λεπτά. Για να τσεκάρω αν έχει ψηθεί το κέικ, το τρυπάω με ένα μυτερό μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει «καθαρό» είναι έτοιμο.

Σταφίδες, αμύγδαλο, καρύδι, κομματάκια σοκολάτας και ό,τι άλλο κάνετε όρεξη είναι ευπρόσδεκτα.

Κέικ σοκολάτας

Υλικά
1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
3 αβγά
½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και την βανίλια, μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω καλά με αναδευτήρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. (Προσοχή: περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του βουτύρου, πριν το προσθέσω στο μείγμα ώστε να μην «ψηθούν» τα αβγά).

Βουτυρώνω και αλευρώνω δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και μοιράζω το μείγμα. Ψήνω στους 180°C για περίπου 35-40 λεπτά. Για να τσεκάρω αν έχει ψηθεί το κέικ, το τρυπάω με ένα μυτερό μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει «καθαρό» είναι έτοιμο.


Ομοίως, οποιοδήποτε έξτρα υλικό της αρεσκείας σας, μπορεί να μπει κατά την διάρκεια του ανακατέματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου