25.5.16

Μελιτζάνες με κουσκούς και πεκορίνο Αμφιλοχίας α λα Τάσος Μπακασέτας


Άνοιξε ο καιρός, άνοιξε και ο δρόμος για τις συνταγές με μελιτζάνες! Έχοντας στα χέρια μου τα πολύτιμα ζαρζαβατικά, αρχικά σκέφτηκα μια απλή εκδοχή με ψητές μελιτζάνες στον φούρνο και κόκκινη σάλτσα.


Αφενός όμως, βαριόμουν το ενδεχόμενο να πλένω και ταψιά και κατσαρόλες και πυρέξ (όπου θα γινόταν η τελική συνάντηση των υλικών) και σκέφτηκα μία one-pot συνταγή που λένε και στο χωριό μου η οποία θα μας χόρταινε κιόλας.

Εξαιρετικά αφιερωμένη στον Τάσο Μπακασέτα. Τόσος ντόρος έγινε για την (με το έτσι θέλω του) μεταγραφή στην ΑΕΚ, το αξίζει.  

Υλικά
4 μελιτζάνες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κόκκινες πιπεριές, γλυκιές, ψιλοκομμένες
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ ποτήρι του νερού κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 ξυλαράκι κανέλας
4 ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
1 φλιτζάνι κουσκούς
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για 3 λεπτά τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Προσθέτω τις μελιτζάνες και συνεχίζω το σοτάρισμα για περίπου δέκα λεπτά.
Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω στο σκεύος την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κανέλα και ανακατεύω. Συμπληρώνω με νερό τόσο όσο να σκεπαστούν τα υλικά.

Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω τη φωτιά, κλείνω με το καπάκι και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 45’.

Στη συνέχεια προσθέτω το κουσκούς, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και το αφήνω να βράσει για 15’, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.  

Σβήνω το φαγητό, ρίχνω το πεκορίνο, ανακατεύω, σκεπάζω και αφήνω το τυρί να λιώσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Τρώγεται χλιαρό και παρότι έχει ήδη τυρί μην διστάσετε να προσθέσετε φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου