8.2.16

Μωσαϊκό σοκολάτας



Μερικά πράγματα είναι μάλλον γραμμένα στο κισμέτ σου, οπότε ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να τα αποφύγεις…

Όσο κι αν μου αρέσει η κουζίνα, οι κατσαρόλες, οι κουτάλες, οι μυρωδιές, τα ανακατέματα, η ιδέα του να φτιάξω γλυκό ποτέ δεν με τρέλαινε. Είναι η ακρίβεια που απαιτεί σε ποσότητες, θερμοκρασίες, «μην το χτυπήσεις δυνατά, θα κόψει. Μην το χτυπήσεις χαλαρά, δεν θα δέσει».


Το φαγητό το καταλαβαίνω από την μυρωδιά αν είναι καλό, τι χρειάζεται, τι δεν χρειάζεται. Το γλυκό, το σταυρώνω και περιμένω αντιδράσεις από τις πρώτες δοκιμές.

Ήρθε όμως η ώρα να δεχθώ πως το DNA μου περιέχει υλικό από τον ζαχαροπλάστη μπαμπά. Γι’ αυτό ξεκινάω πειραματισμούς και στον κόσμο της ζάχαρης, του κακάο, της σοκολάτας και της βανίλιας.

Η αρχή έγινε από τα πιο εύκολα αλλά πιο αγαπημένα μου σπιτικά γλυκά, το μωσαϊκό. Ούτε ψησίματα, ούτε πολλά υλικά, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό θα έλεγα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν έμεινε ούτε ψίχουλο από μπισκότο…



Υλικά
250γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι κακάο
2½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 πρέζα βανίλια σε σκόνη
3 κουταλιές της σούπας λικέρ (εγώ έβαλα τεντούρα)
1½ πακέτο μπισκότα πτι-μπερ, θρυμματισμένα με τα χέρια

Εκτέλεση
Κοσκινίζω το κακάο, την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα μπολ και ρίχνω το βούτυρο. Δουλεύω τα υλικά με το χέρι μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω τα μπισκότα και το λικέρ και συνεχίζω το ανακάτεμα έως ότου έχω ένα ομοιογενές μείγμα. 

Αδειάζω το μείγμα σε χαρτί ψησίματος, το πλάθω ώστε να πάρει ένα μακρόστενο, κυλινδρικό σχήμα, το τυλίγω με το χαρτί και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σημείωση: αν θέλετε τα μπισκότα πιο μαλακά, ραντίστε τα με λίγο γάλα (πριν τα ενσωματώσετε με τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ προτιμώ την τραγανιστή μορφή τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου