26.1.16

Τάρτα με μπρόκολο και τυριά α λα Άλαν Πουλίδο



Το μπρόκολο (μαζί και το κουνουπίδι) είναι από τα πιο υποτιμημένα (κατ΄ εμέ) λαχανικά της εποχής. Ίσως γιατί με τον βρασμό τους βρωμοκοπάει όλο το σπίτι. Αλλά και γι’ αυτό υπάρχουν λύσεις ώστε να περιοριστεί –όχι να εξαφαντιστεί. Όπως για παράδειγμα, να τα βράζουμε μαζί με ένα κομμάτι ψωμί, ένα ματσάκι σέλινο, ή μία φλούδα από λεμόνι (δεν έχω δοκιμάσει να τα βάλω όλα, ίσως είναι πιο αποτελεσματικά).


Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι είναι πολυπρόσωπα: τρώγονται ωμά, βρασμένα, τηγανητά, ψητά, σε (άπειρες) σαλάτες σε τάρτες, σε πίτες και φυσικά πιάνουν «χώρο», κάνουν το φαγητό να «φτουράει» που λέει και η μάνα μου. Με άλλα λόγια είναι πολυεργαλεία.

Γι’ αυτό κι εγώ έδωσα το όνομα σε αυτή την τάρτα με το μπρόκολο και τα τυριά στον Άλαν Πουλίδο, τον οποίο πολλοί υποτίμησαν, αλλά τελευταία έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι.   

Υλικά
Ένα μικρό μπρόκολο, κομμένο σε μπουκιές, πλυμένο και βρασμένο για 7’-8’ σε νερό που κοχλάζει
4 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
1 φλιτζάνι έμενταλ, τριμμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση



Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά, κρατώντας μόνο στην άκρη το μισό φλιτζάνι κεφαλογραβιέρας. Αδειάζω το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνω για περίπου 25’ στους 180°C. Πέντε λεπτά πριν βγάλω την τάρτα από τον φούρνο, πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί για να κάνει κρούστα από πάνω.


Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν το κόψουμε.

Ιδανική λύση για τα βραστά λαχανικά που μας έχουν περισσέψει. Τα τυριά είναι φυσικά θέμα γούστου, αλλά ένα πικάντικο κι ένα που λιώνει χρειάζονται για το σωστό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου